Özellikle mübarek gün ve gecelerde, kandil gecelerinde kılınması büyük ecir ve mükafata vesile olan tesbih namazının kılınışına geçmeden önce tesbih duasını ezberlemek gerekiyor. Nafile bir namaz olan tesbih namazı, tüm bedenle yapılan tevbe-i istiğfar şeklidir. Günahların affı için kılınabildiği gibi, bir duanın ve niyazın gerçekleşmesi için de Allâhu Teâlâya ilticâ niyetiyle de kılınabilir. Tesbih namazının her rekatında ve namazın her rüknunda belli sayıda Tesbih duasının okunması gerekmektedir. Peki, Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte Tesbih namazı kılınışı ve Tesbih duası hakkında bilinmesi gerekenler...
Tesbih namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte Tesbih namazı kılınışı ve Tesbih duası
Tesbih Namazı tevbe-i istiğfârın en büyüğüdür. Çünkü diğer istiğfar duaları yalnız dil ve kalp ile yapılırken, Tesbih namazı dil ve kalp dahil tüm beden ile yapılan bir istiğfar şeklidir.
Tesbih Namazı, bizzat Rasûlullâh s.a.v. Efendimiz tarafından kılınması teşvik edilmiş bir namazdır. Peygamberimiz s.a.v., Amcaları Hz. Abbâs’a (radıyallâhü anh) hıtâben buyurmuşlardır ki; ‘Ey amca! Sana on (çeşit günahını silecek) şey(i) haber vererek ikramda bulunmuş olayım ki o ameli işlediğin zaman günahlarının evveli ve ahiri, yesnisi ve eskisi, hataen ve kasten yapılanı, küçüğüve büyüğü, gizlisi ve âşikâr olanı mağfiret edilmiş olsun; 4 rekat namaz kılarsın. Gücün yeterse bu namazı her gün kıl. Her gün kılamaz isen her hafta kıl, her hafta kılamaz isen ayda bir kere kıl. Onu da yapamaz isen yılda bir kere kıl. Onu da yapamazsan ömründe bir defa kıl.’
Rahmet Nebîsi Peygamberimiz sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin bu derece ehemmiyet verdiği, ısrarla tavsiye ettiği bu faziletli ibadeti elden geldiğince her fırsatta, özellikle de mübarek günler ve kandil gecelerinde, geceleyin teheccüd vakitlerinde kılmaya gayret etmelidir.
Tesbih Namazı nasıl kılınır?
Namaza, ‘Yâ Rabbi niyet ettim Senin rızâ-yı şerîfin için tesbih namazı kılmaya’ diye niyet edilir.
Tesbih Namazı 4 rekattir. 2 rekatta bırakılmaz. Zarurette 2 rekatta selam verilebilse de bu namazın sırrı aralıksız, konuşmadan 4 rekatın tamamlanmasıyla hasıl olur. O nedenle usulü, 2. rekatta bölmeden 4 rekata tamamlayıp öyle selam vermektir.
Tesbih namazı’nın kılınışı esas olarak 4 rekatli nafile namazlar gibidir. İkindi ve yatsı namazının sünneti nasıl kılınıyorsa o şekilde eda edilir. Sadece bu namazda ek olarak toplamda 300 kez okunan Tesbih Duası vardır. İmama uymaksızın tek başına bu namazı kılacak kimse öncelikle tesbih duasını ezberlemeli ve nerelerde kaç kere okunacağına dikkat etmelidir.
Tesbih Duası;
Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi ve-lâ-ilâhe illallâhü vallâhü Ekber, ve-lâ-havle ve-lâ-kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azıym’
Tesbih duası tesbih namazında nerelerde kaç kere okunur?
15 kere Fatiha’dan önce (her rekatte aynıdır)
10 kere zammı surelerden sonra (her rekatte aynıdır)
10 kere rükularda (rüku tesbihlerinden sonra okunur)
10 kere rükulardan kalkınca (kavmede)
10 kere birinci secdelerde (secde tesbihlerinden sonra okunur)
10 kere iki secde aralarında (celsede)
10 kere ikinci secdelerde (ikinci secdelerden sonra okunmaz.)
Böylelikle toplam 4 rekatte 300 kez (75×4=300) Tesbih duası okunarak tesbih namazı tamamlanmış olur.
Birinci tahiyyat için oturulduğunda salli barik de okunur ve kalkınca da yine Sübhâneke duası okunur; İkindi ve yatsı sünnetlerinde olduğu üzere…
Kılmasını bilmeyenler cemaatle de bu namazı eda ederek feyzinden istifade etmeye çalışabilir.
Tesbih namazı her ne kadar dua ve istiğfardan ibaret olsa da kerâhet vakitlerinde kılınmaması konusunda fetvalar mevcuttur. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Ayrıca eğer Tesbih namazı sırasında sehiv secdesini gerektiren bir durum olursa, sehiv secdelerinde tesbih namazına özgü tesbihat okunmaksızın normal sehiv secdesi yapılır. (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).