Telegram, ağustos sonunda kurucusu ve CEO'su Pavel Durov’un gözaltına alınmasının ardından sıkça sorulan sorular sayfasındaki "yasa dışı içerik" ile ilgili açıklamalarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemede, daha önce "Tüm Telegram sohbetleri ve grup sohbetleri katılımcılar arasında özeldir. Bunlarla ilgili herhangi bir talebi işleme koymuyoruz." ifadesi telif hakkı bölümüne taşındı.

Ayrıca, "Telif hakkı" sorusunun altında Telegram’daki çıkartma setleri, kanallar ve botların herkese açık olduğu vurgulandı. Önceki açıklamada "Rapor et" butonundan bahsedilse de moderatörlerle ilgili bilgi bulunmuyordu. Yeni açıklamada ise, "Telegram’da yasa dışı içerik var, bunu nasıl kaldırabilirim?" sorusunun cevabı, "Tüm Telegram uygulamalarında moderatörlerimiz için yasa dışı içeriği işaretlemenizi sağlayan 'Rapor Et' düğmeleri vardır." şeklinde güncellendi. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki kullanıcılar için "AB Dijital Hizmetler Yasası Kullanıcı Kılavuzunu" incelemeleri önerildi.

ABD'li milyarder Elon Musk, bu değişiklikle ilgili olarak sosyal medya platformu X’te "ilginç" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti

Ne olmuştu?

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, 24 Ağustos'ta Paris'teki Bourget Havaalanı'nda özel jetinden indiği sırada gözaltına alınmıştı. Durov, Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Paris Savcılığı, Durov’un 96 saatlik gözaltı süresinin ardından 28 Ağustos'ta 5 milyon avro kefalet ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını, tutuksuz yargılanacağını ve Fransa topraklarından çıkış yasağı getirildiğini açıklamıştı.

Durov, Fransa'daki gözaltına alınmasının ardından sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, süreci "şaşırtıcı" bulduğunu belirterek, "Bir CEO’yu yönettiği platformdaki şahısların işlediği suçlar nedeniyle suçlamak için akıllı telefon öncesi döneme ait yasaları kullanmak yanlış bir yaklaşımdır." ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca, Telegram’ın AB’de resmi bir temsilci bulundurduğunu ve AB’nin taleplerine her zaman yanıt verdiklerini vurgulamıştı.

Kaynak: Haber Merkezi