Tansiyon düşüklüğü, kan basıncının normalden düşük olması durumu olarak bilinir. Düşük tansiyon çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı türlerde ortaya çıkabilir. İşte tansiyon düşüklüğü hakkında tüm detaylar...

Yetersiz sıvı tüketimi, yoğun egzersiz, aşırı terleme veya ishal gibi durumlar dehidrasyona ve dolayısıyla düşük tansiyona yol açar.

Kalp atım hızının normalden düşük olması, kalbin kan pompalama kapasitesinin azalması ve kalp kapaklarının düzgün çalışmaması tansiyon düşüklüğüne neden olabilir.

Tiroid bezinin az çalışması da tansiyon düşüklüğüne neden olabilir, bunun dışında addison hastalığı gibi adrenal bezlerin yetersiz çalışması da tansiyonu düşüren faktörlerdendir.

Travma, cerrahi müdahale veya gastrointestinal kanamalar sonucu büyük miktarda kan kaybı tansiyonu düşürebilir, yetersiz beslenme, folik asit ve B12 eksikliği de tansiyon düşüklüğüne sebebiyet verebilir.

Gençler Arasında Artan Teknoloji Bağımlılığı Gençler Arasında Artan Teknoloji Bağımlılığı

Çeşitli ilaçların kullanılması ve gebelik sırasında dolaşım sisteminin genişlemesi ile tansiyon düşmesi yaşanabilir, yoğun egzersiz veya ısının yanı sıra alkol kullanımı da tansiyon düşmesine neden olabilir.

Tansiyon Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Tansiyon düşüklüğünün belirtileri kişiden kişiye ve durumdan duruma değişse de genellikle düşük kan basıncına bağlı olarak ortaya çıkan belirtileri şöyledir:

1. Baş Dönmesi veya Baş Ağrısı
   
2. Başta Hafiflik veya Bayılma Hissi

3. Görmede Bulanıklık veya Kararma

4. Yorgunluk ve Halsizlik

5. Zayıflık

6. Kulaklarda Çınlama

7. Soğuk Terleme

8. Nefes Darlığı

9. Nabızda Hızlanma

10. Bulantı ve Kusma

11. Denge Kaybı veya Sersemlik Hissi

Bu belirtiler hipotansiyon durumunda ortaya çıkabilir ancak tansiyon düşüklüğü her zaman belirtilerle kendini göstermeyebilir veya belirtiler hafif olabilir. Bu nedenle tansiyonunuzu ilgili sağlık personeline ölçtürmeden veya hekime görünmeden herhangi bir uygulamada bulunmayınız.

Tansiyon Düşülüğü Nasıl Geçer?

1. Sıvı Tüketimi Artırma

2. Tuz Tüketimini Artırma

3. Düzenli ve Dengeli Beslenme

4. Yavaşça Ayağa Kalkma

5. Egzersiz ve Fiziksel Aktivite

6. Kompresyon Çorapları

7. Postural Egzersizler

8. Düzenli Doktor Kontrolleri

9. İlaç Kullanımı

Tansiyon düşüklüğü her zaman ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olmayabilir, ancak belirtileriniz devam eder veya rahatsızlık verici boyutlara ulaşırsa, bir sağlık uzmanına başvurarak daha fazla yardım almanız gerekmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi