Türkiye ve Pakistan’dan savunma sanayiinde tarihi ortaklık! Türkiye ve Pakistan’dan savunma sanayiinde tarihi ortaklık!

Suriyeli muhalifler, 72 saat süren çatışmaların ardından Halep’in büyük bir kısmında kontrol sağladı. Esad rejimine bağlı askerlerin çekilmesiyle başlayan harekât, HTŞ komutasındaki birliklerin liderliğinde gerçekleşti. Muhalifler, Halep Kalesi ve valilik binası dahil olmak üzere birçok stratejik noktada hâkimiyet sağladı.

"Rejime ve Teröre Karşı Mücadele Sürecek"

HTŞ lideri Ebu Muhammed el Golani, zaferin ardından yaptığı açıklamada, Halep’in özgürleşmesinin ardından Şam’a kadar ilerlemeyi hedeflediklerini belirtti. Muhaliflerin ilerleyişi, Hama ve Şam’a yönelik stratejik bir harekâtın habercisi olarak değerlendirildi.

PKK/YPG’nin Koridor Çabalarına Karşı Hamle

Esad rejiminin geri çekildiği bölgelerde, PKK/YPG terör örgütünün yeni bir koridor oluşturma çabalarına karşı Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) harekete geçti. Bölgedeki çatışmalarda PKK/YPG unsurlarına karşı İHA destekli operasyonlar yürütülüyor.

Zaferin Bölgesel Etkisi

Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle Suriye'deki askeri faaliyetlerini azaltması ve İran destekli Şii milislerin güç kaybetmesi, muhaliflerin Halep’teki zaferini kolaylaştırdı. Halep’in geri alınması, Suriye’nin kuzeyinde rejim ve terör unsurlarına karşı dengeleri değiştirecek bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Operasyonun Kapsamı Genişliyor

Muhalif güçler, Halep’ten sonra Hama ve Şam’a kadar geniş bir alanı hedef alan operasyonlarını sürdürüyor. HTŞ, Halep’in kuzeyinde Tel Rıfat’a doğru ilerlerken rejim unsurlarının kontrolündeki birçok noktada daha hakimiyet sağladı.

Bölgeye Yeni Dönem

Halep’te elde edilen zafer, hem sahadaki dengeleri değiştirecek hem de Suriye’nin geleceğine dair yeni bir umut ışığı olacak gibi görünüyor. Halep, muhaliflerin kontrolüne geçerken rejim ve terör örgütlerinin bölgedeki varlığına darbe vurulmuş oldu.

Editör: Hazal Mihrace Göksun