CNN'in haberine göre, teleskobun icadından önceki dönemlere tarihlenen ve "SN 1181" olarak adlandırılan süpernova, Çin ve Japon tarihi kayıtlarında "konuk yıldız" olarak yer alıyor. Astronomlar, Dünya'dan 7 bin ışık yılı uzaklıktaki bu süpernovanın ilk patlamadan bugüne kadarki evrimini bilgisayar modelinde oluşturdu.
"SN 1181" Samanyolu Galaksisi'ndeki tek örnek
Araştırma ekibi, bu modeli, halen görülebilen dev gaz ve toz bulutu olan bulutsunun arşivdeki teleskop gözlemleriyle karşılaştırdı ve “SN 1181”in nadir görülen "Tip Iax" türünde, iki beyaz cüce yıldızın çarpışmasıyla meydana gelen bir termonükleer patlama olduğunu tespit etti. “SN 1181” Samanyolu Galaksisi'ndeki tek örnek olarak kaydedildi.
"Tip Iax" türü süpernovalar, "Tip Ia" denilen ve ikili yıldız sistemlerinde meydana gelen süpernovaların daha zayıf ve sönük bir türüdür. Bu tür süpernovalarda patlamadan geriye genellikle bir "zombi yıldız" kalır. Araştırmanın başyazarı, Tokyo Üniversitesinden astronomi doktora öğrencisi Takatoshi Ko, bu tür süpernovaların bir patlamadan ziyade iki yıldızın çarpışmasıyla meydana gelen bir enerji yayılımı olduğunu belirtti.
Merkezdeki "zombi yıldız" yeniden yanmaya başlamış olabilir
Ko, bilgisayar modelinin, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) XMM-Newton Uzay Teleskobu ve ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Chandra X-ışını Gözlemevi verileriyle tutarlı biçimde "SN 1181"in "Tip Iax" türü süpernova olduğunu gösterdiğini ifade etti. Oluşan bulutsuda iki ayrı şok bölgesinin bulunduğu ve merkezdeki "zombi yıldızın" yeniden yanmaya başladığı olasılığı da tespit edildi.
Zijlstra, 2021’de “SN 1181”in merkezindeki yüksek hızda dönen beyaz cücenin alışılmadık şekilde hidrojen ve helyum içermediğini ve bu durumun süpernovanın iki cüce yıldızın birleşmesinin bir kanıtı olabileceğini belirtti.