Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin uydu serüveninin 1994'te yörüngede yer edinen Türksat 1B ile başladığını, bu uyduyu 1996'da Türksat 1C ve 2001'de Türksat 2A'nın takip ettiğini anımsattı.

Sadece beyniyle video düzenledi! ALS hastasından Neuralink devrimi Sadece beyniyle video düzenledi! ALS hastasından Neuralink devrimi

Türksat 6A'nın üretimi, ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH’in iş birliğiyle gerçekleşti. Uyduda yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla 84 farklı yerli ekipman kullanıldı. Uraloğlu, bu parçaların tamamının uzayda başarıyla çalıştığını ve artık dünya pazarına ihraç edilebileceğini belirtti.

3,5 MİLYARDAN 5 MİLYAR KİŞİYE ERİŞİM

Türksat 6A'nın göreve başlamasıyla Türkiye'nin uydu kapsama alanı önemli ölçüde genişleyecek. Bakan Uraloğlu, “Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi bölgeler de kapsama alanına dahil edilerek 3,5 milyar kişilik mevcut kapsama 1,5 milyar kişi daha eklenecek” dedi.

11 ÜLKE ARASINDA YERİMİZİ ALDIK

Uraloğlu, bu başarıyla Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen dünyadaki 11 ülke arasında yerini aldığını vurguladı. “Bu proje, hem teknolojik bağımsızlığımızı pekiştiriyor hem de milli güvenliğimiz açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

TEST SÜREÇLERİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Türksat 6A, 9 Temmuz 2024’te SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldıktan sonra, 28 Aralık’ta nihai yörüngesi olan 42 derece doğu konumuna ulaştı. Tüm alt sistem ve faydalı yük testleri tamamlandı, ilk test yayını ise 17 Şubat’ta gerçekleştirildi.

ERDOĞAN'IN KATILIMIYLA TÖREN DÜZENLENECEK

Türksat 6A, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenecek törenle resmen hizmete alınacak. Bakan Uraloğlu, “Bu başarı, Türk mühendisliğinin geldiği noktayı tüm dünyaya gösteriyor” dedi.

Kaynak: AA