İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yayınladığı yeni bir rapor, ülkedeki fiziki şiddet vakalarının boyutlarını ortaya koyuyor.
Afrika’nın üçüncü büyük ülkesi olan Sudan’da 20 aydır devam eden savaş, on binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden oldu. HRW’nin Güney Kordofan eyaletinde yaptığı araştırmalar, fiziki şiddetin özellikle RSF tarafından sistematik bir şekilde uygulandığını ortaya koyuyor.
Bir Nuba kadını, HRW’ye verdiği röportajda, etnik kökeni nedeniyle hedef alındığını belirtti. “Kocam ve oğlum beni korumaya çalıştı, fakat bir RSF askeri onları vurarak öldürdü. Ardından altı kişi sırayla beni istismar etti,” dedi.
Kadınlar ve Kız Çocukları Sistematik Şiddete Maruz Kalıyor
Araştırmaya göre, çoğu Güney Kordofan eyaletindeki Habila kenti yakınlarında olmak üzere 79 kadının ve kız çocuğunun istismara uğradığı belirlendi. Mağdurlar arasında 7 ile 50 yaşları arasında kadınlar bulunuyor. RSF askerlerinin, kadınları ailelerinin önünde toplu istismara maruz bıraktığı ve bazen aylarca fiziksel köle olarak tuttuğu tespit edildi.
Belkis Wille, HRW’nin kriz ve çatışma direktör yardımcısı, “Bu araştırma, Sudan’da fiziksel şiddetin ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyuyor. RSF askerleri evlere girip tekrar tekrar kadınlara ve kızları istismar ediyor,” dedi. Wille ayrıca, mağdurların hizmetlere erişimlerinin olmadığını ve saldırganların adalet önüne çıkarılması için hiçbir adım atılmadığını vurguladı.
Hania’nın Hikayesi: Zincirlere Vurulmuş Kölelik
18 yaşındaki Hania (kimliği korumak için ismi değiştirilmiştir), RSF askerleri tarafından hamile olduğu sırada evinden kaçırıldı. Güney Kordofan’ın Fayu kenti yakınlarından alınarak Dibeibat’taki büyük bir askeri üsse götürüldüğünü belirtti. Hania, burada onlarca kadın ve kız çocuğuyla birlikte zincirlenerek tutulduğunu ve askerlerin sabah-akşam gelip onları istismar için seçtiğini söyledi.
“Hayvanları tuttukları gibi teller ve ağaç dallarıyla bir alan yaptılar. Hepimizi zincirlerle birbirimize bağladılar, 10 kişi bir zincirdeydik. Tuvalete gitmek istediğimizde sadece bir dakika izin veriyorlardı,” dedi.
Hania ve aynı yaştaki bir arkadaşı, üç ay süren esaretin ardından vicdanlı bir askerin yardımıyla serbest bırakıldı. Ancak Hania’nın söylediğine göre, bu korkunç olayların failleri adalet önüne çıkarılamayacak. “Adalet için yapılabilecek hiçbir şey yok. Sadece Allah’a şikâyet edebilirim,” diye ekledi.
Sudan’da Barış Çabaları ve Açlık Krizi
Savaşın yol açtığı şiddetin yanı sıra Sudan, kıtlıkla da mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na göre, ülke nüfusunun yarısından fazlası akut açlık riskiyle karşı karşıya.
Uluslararası barış çabalarına rağmen RSF ve Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) arasında sürdürülebilir bir diyalog kurulamadı.