Suriye'nin sığınmacı kaçak lideri Beşşar Esed, 8 Aralık'ta muhaliflerin Şam'a girmesinin ardından Rusya'ya gitti.

Geride bıraktığı işkence ve ihanet dolu geçmişi halen konuşulmaya devam ederken sığınmacı olarak geçirdiği 1 hafta sonra ilk açıklamayı yaptı.

Günler süren suskunluğunu bozan Esed, yaptığı ilk açıklamada, "8 Aralık'a kadar ülkeden ayrılmayı veya istifa etmeyi düşünmedim," ifadelerini kullandı. Esed, muhaliflerin Şam'a girmesiyle birlikte, Rus koordinasyonu ile Lazkiye'ye geçtiğini belirtti.

Esed ayrıca Moskova'nın Suriye üssünden tahliyesini talep ettiğini söyledi.

Gazze'deki sağlık kaynakları: Kemal Advan Hastanesi önündeki ölü ve yaralılar tahliye edilemiyor Gazze'deki sağlık kaynakları: Kemal Advan Hastanesi önündeki ölü ve yaralılar tahliye edilemiyor

Esed'in Rusya'dan yaptığı yazılı açıklama şu şekilde:

"8 Aralık 2024 Pazar gününün erken saatlerine kadar Şam'da kaldım ve görevimi yerine getirdim. Terörist güçler Şam'a sızarken, muharebe operasyonlarını denetlemek için Rus müttefiklerimizle koordinasyon halinde Lazkiye'ye geçtim. O sabah Hmeimim hava üssüne vardığımızda, güçlerimizin tüm muharebe hatlarından tamamen çekildiği ve son ordu mevzilerinin düştüğü anlaşıldı. Bölgedeki saha durumu kötüleşmeye devam ederken, Rus askeri üssüne drone saldırılarıyla yoğun saldırılar düzenlendi.

Üsten ayrılmanın uygulanabilir bir yolu olmadığından, Moskova, üssün komutasından 8 Aralık Pazar akşamı Rusya'ya derhal bir tahliye ayarlamasını talep etti. Bu, Şam'ın düşmesinden bir gün sonra, son askeri mevzilerin çökmesinin ve bunun sonucunda kalan tüm devlet kurumlarının felç olmasının ardından gerçekleşti. Bu olaylar sırasında hiçbir noktada istifa etmeyi veya sığınma talebinde bulunmayı düşünmedim, ayrıca hiçbir birey veya parti tarafından böyle bir öneri yapılmadı. Tek hareket tarzı terörist saldırılara karşı mücadeleye devam etmekti.

Savaşın ilk gününden itibaren, ulusunun kurtuluşunu kişisel çıkarları için takas etmeyi veya halkını sayısız teklif ve cazip teklifler karşılığında tehlikeye atmayı reddeden kişinin, en tehlikeli ve yoğun savaş alanlarında teröristlerden sadece birkaç metre uzakta, ön saflarda ordu subayları ve askerlerinin yanında duran kişiyle aynı kişi olduğunu bir kez daha teyit ediyorum. Savaşın en karanlık yıllarında, ayrılmayan, ancak on dört yıl süren savaş boyunca bombalamalar altında terörizmle ve başkente yönelik terörist saldırı tehditleriyle mücadele eden, ailesiyle halkının yanında kalan kişiyle aynı kişidir. Dahası, Filistin ve Lübnan'daki direnişi asla terk etmemiş ve yanında duran müttefiklerine ihanet etmemiş olan kişi, kendi halkını terk edecek veya ait olduğu orduya ve ulusa ihanet edecek kişi olamaz.

Hiçbir zaman kişisel kazanç için mevki aramadım, ancak kendimi her zaman Suriye halkının inancıyla desteklenen, vizyonuna inanan bir ulusal projenin koruyucusu olarak gördüm. Devleti koruma, kurumlarını savunma ve son ana kadar tercihlerini destekleme iradesine ve yeteneğine olan sarsılmaz inancımı taşıdım. Devlet terörizmin eline düştüğünde ve anlamlı bir katkı yapma yeteneği kaybolduğunda, herhangi bir pozisyon amaçsız hale gelir ve işgali anlamsız hale gelir. Bu, hiçbir şekilde Suriye'ye ve halkına olan derin aidiyet hissimi azaltmaz, herhangi bir pozisyon veya koşuldan sarsılmayan bir bağdır. Suriye'nin bir kez daha özgür ve bağımsız olacağına dair umutla dolu bir aidiyettir."

ESAD'IN MOSKOVA'YA KAÇIŞI

Esed'in Moskova'ya kaçışı, muhalif silahlı grupların Şam'ı ele geçirmesinden saatler önce gerçekleşti. Kremlin, Esed'e Rusya'nın sığınma hakkı tanımasının Rus lider Vladimir Putin'in kararı olduğunu ve Putin'in Esed ile yakın bir görüşme planının olmadığını duyurdu. 

Beşşar Esed'in yanında Rusya'ya götürdüğü miktar ise dikkat çekti. Rejim istihbaratından Halid Beyye, “Son düşüş öncesinde büyük bir hesaplaşma oldu. Rusya yanlısı komutanlar ile İran destekli komuta kademesi arasında büyük çekişmeler görüldü. Halep Komutanı General Muhammed Safadli ile Rusya'nın sadık generali Süheyl Hasan arasında ilk çatışma yaşandı. Askerî istihbarat ve ordu arasında bilgi akışı durdu. Halep’in düşmesiyle birlikte bozgun, muhalifleri Şam’a götürdü” dedi.

61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKTÜ

Suriye'de 27 Kasım’da rejim karşıtı gruplar ile Beşar Esad güçleri arasında çatışmalar şiddetlendi. Bu gruplar, 30 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde üstünlük sağladı.

7 Aralık’ta başkent Şam’a girmeye başlayan gruplar, halkın da desteğiyle rejimi Şam ve diğer birçok bölgede kontrolü tamamen kaybederek çökertti. Böylece Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, rejim lideri Esad 8 Aralık’ta başkentten kaçtı.

Editör: Hazal Mihrace Göksun