Sudan, 1 yıldır süren iç savaş nedeniyle çöküşün eşiğinde.

Ordu ile milis güç Hızlı Destek Kuvvetleri’nin çatışmaları sonucu ülkede kaos ve açlık hakim.

Bir insani yardım ve kalkınma kurumu olan İslami Yardım, Sudan'ın durumunun çarpıcı bir resmini çizerek, ülkenin kitlesel kıtlığın eşiğinde olduğu ve küçük çocukların açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

8 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ EVSİZ KALDI

Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) göre, Sudan'daki durum çok vahim; aralarında 5 yaşın altındaki 2 milyonu çocuğun da bulunduğu 8,4 milyondan fazla insan çatışmaların ardından evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İslami Yardım, bu endişe verici rakamlara rağmen, Sudan'a yönelik 2024 insani müdahale planının yalnızca %5'inin finanse edilmesiyle uluslararası müdahalenin ne yazık ki yetersiz olduğunu belirtti.

Ajansın Sudan ülke direktörü Elsadig Elnour şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl boyunca ülkemin dünyanın geri kalanı tarafından ihmal edilen şiddete, çılgınlığa ve yıkıma sürüklendiğini gördüm."

Sudan Silahlı Kuvvetlerini (SAF) paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) ile karşı karşıya getiren çatışma, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine ve sayısız sivilin ölmesine veya ağır şekilde yaralanmasına neden oldu.

“SUDAN’DA ŞİDDET DAHA ARTACAK”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "çatışmanın tarafları sivilleri silahlandırdıkça ve daha fazla silahlı grup çatışmaya katıldıkça" Sudan'da şiddetin daha da artacağı konusunda uyardı.

Ofisi, iç savaşın başlangıcından bu yana binlerce ev, okul, hastane ve diğer hayati sivil yapıların yıkıldığını, bunun "ülkeyi ciddi bir insani krize sürüklediğini ve dünyanın en büyük yerinden edilme krizini yarattığını" söyledi.

Türk, "14 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 18 milyon insan akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya ve bulaşıcı hastalıklardaki artış nedeniyle hastanelerin yüzde 70'inden fazlası artık işlevsel değil" dedi.

SUDAN’DAKİ DURUM

Sudan'da ordu güçlerine karşı savaşan isyancı Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), ülkenin ikinci büyük kenti Nyala'da kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.

Malezya Başbakanı'ndan, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına "muazzam zafer" yorumu Malezya Başbakanı'ndan, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına "muazzam zafer" yorumu

Sudan'ın batısında yer alan Güney Darfur eyaletinin başkenti konumundaki Nyala'nın ele geçirilmesi, ülkede altı aydır devam eden savaşta bir dönüm noktası olabilir.

Zira söz konusu adım, Cidde'de iki taraf arasındaki Suudi Arabistan ve ABD öncülüğündeki müzakerelere yeniden başlanacağı bir döneme denk geliyor.

Öte yandan HDK, başkent Hartum'da da önemli kazanımlar elde etti.

Ancak ordu, Hartum'daki önemli üslerini elinde tutmaya devam ediyor. 

Sudan hükümeti, kamu binalarının önemli bir kısmını Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan'a taşımış durumda.

HDK, yaptığı açıklamada ordunun Nyala'daki ana karargahını ele geçirdiklerini ve tüm teçhizata el koyduklarını bildirdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde paramiliter grup üyeleri, üssü ele geçirdiklerini iddia ederek silahlı kutlama yaparken görülüyor.

Muhabir: GÜLNAZ MELİSSA ÖZKAN