Tweetlerin büyük bölümünün bot hesaplardan atılması, özellikle yurtdışından büyük destek gelmesi bir anda Türkiye’de gündem oldu. Sanal alemdeki bu sinsi algı operasyonunu deşifre eden Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şayet bir gün milletimiz tamam derse ancak o zaman biz kenara çekiliriz.” sözünden sonra tamam adı altında açılan başlık çok hızlı bir şekilde dünyada TT oldu. Unay, “Aslında karşımızda mazlumu oynayan bir terör örgütü var. Bu örgüt ciddi karanlık bir yapı olan (FETO).Gezi olaylarında,17/25 Aralıkta ve 15 Temmuz’da buna benzer ihanetler yaptı. Ben bu operasyonu bekliyordum, geleceği sosyal medyada ayak izlerinden belliydi. Baktığınızda bu çok ciddi bir operasyon olduğunu görebilirsiniz. Atılan tweetlerin bot hesaplardan olduğu net bir şekilde görülüyor. Bu operasyonun amacı, muhalefetin seçim kampanyasına destek niteliğindeydi. Muhalefetteki cumhurbaşkanı adaylarının tamam Tweetleri binlerce RT ve beğeni aldı. Sadece Meral Akşener’in tamam tweeti 138 bin RT ve beğeni aldı. Akşener’in paylaşımları normalde o kadar ilgi görmüyor8-10 bin RT ve beğeniseviyesindeydi.” dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ MAZLUMU OYNUYOR

Açılan tamam hashtagının kısa sürede TT olması üzerine Unay, “Atılan tweetlerin büyük bölümünün bot hesaplardan olduğu net bir şekilde ortada. Bu hesaplar, yeni ve yaklaşık 100 bin civarında. Hazırlıkların 1-1,5 ay öncesinden başladığı görülüyor. Bu hesaplardan önce çeşitli tweetler atıldı ve tamamen organik davrandı. Birbirlerinin tweelerini RT ederek, gündeme dair tweetler atarak normal hesaplarmış gibi göründüler. Hesapları incelerseniz profil resimleri Atatürk, Kılıçdaroğlu ve Gezi eylemlerinin görselleri kullandıklarını, hesap sahiplerinin isimleri Mehmet Türk vb. şekilde olup, Doktor, Mühendis gibi oluşturulduğunu görüyoruz. Aslında bu hesapları ele veren şey cümle kalıplarının hep aynı olduğunu dur. Bu cümle kalıbı ‘Türk Milleti Tamam Dedi’ şeklindedir yapay zekâ ile kelimeler ekleniyor fakat bütünlüğü bozulmadan tweetleniyor. Tamam hashtagındaki Tweetlere bakıldığında kullanılan dil, videolar ve görseller arka tarafta çalışılmış bir durum olduğu net bir şekilde gözler önüne seriyor. İddia ediyorum ‘Bu gerçek bir operasyondu bir süre sonra sonuçları göreceğiz.’ Materyalleri dikkatlice seçmişler Kemal Sunal, Şener Şen repliklerini alıp kullandılar her yaştan ve her seviyeden insanlara ulaşmaya çalıştılar.” dedi.

Muhalefet sanal operasyonun yanında durdu

Muhalefetin tamam hashtagına yoğun ilgi göstermesi üzerine Unay, “Muhalefetin temel dayanağı şu, 24 Haziran için Erdoğan karşıtlığı üzerinden kampanya geliştiriyorlar. Yapılan operasyonda Erdoğan karşıtıydı ve yapılan şey algı operasyonuydu. Muharrem İnce’nin attığı tweet aslında bu operasyonun bir muhalefet söylemine ve propagandasına yönelik olduğunu gösteriyor.

İnce, ‘Bizim mücadelemiz baskının yerine hürriyeti, korkunun yerine huzuru, kinin ve nefretin yerine sevgi ve hoşgörüyü koymak isteyenlerin mücadelesidir. Artık Tamam’ bir diğer tweetde ‘Yarın Edirne’de Tamam diyeceğiz’ Muhalefetin seçim kampanyasına arkadaki kurguların doğrudan desteği diyebiliriz.Aslında muhalefetin sloganı belli arka taraftaki destekçilerde belli.” dedi.

Uluslararası Medya çetesi Baş Rolde

Tamam hashtagı’nın açılması sonrası hızlı bir şekilde uluslararası medyada gündem oldu. Bunun üzerine Unay, “Bizim toplam 10 milyon Twitter kullanıcımız var. Bu kullanıcılar yoğun olarak, akşam 19-23 arası aktiftirler. Peki, bu iş ne zaman başladı dün öğleden sonra saat 14.30 civarı, başlar başlamaz uluslararası medyada atağa geçti BBC bunu hemen haber yaptı. Fakat devam hashtagı ise ilgili ne bir haber yapıldı ne de bir iz vardı. Uluslararası medya bu konuyu sanki Türk milleti karar vermiş gibi tün dünyaya servis ettiler. Bu durum da aslında kimlerin kimlere nasıl destek verdiğini göstermeye yetiyor.” dedi.

Devam Hashtagını Sildiler

Tamambaşlığında sonra açılan devam hashtagı bir süre sonra gündemden düşmesini yorumlayan Unay, “Devam hashtagıtwitter tarafından bilinçli bir şekilde silindi. Diğer tarafta binlerce bot hesabı algılamayan twitter, döndü buradaki tweetleri silmeye başladı ve bir süre sonra gündemden düşürdü. Çok hızlı ilerleyen devam etiketi 300 bin seviyelerinde Twitter silmeye başladı sonra tekrar yükselip 600 bin seviyelerine geldiğinde yeniden silindi ve gündemden düşürüldü. Twitter masum bir şirket değil, bizim üzerimize yaptığı operasyonlarla ilgili önlem alınmalı.” dedi.

Tamam Hashtagına Nerelerden Tweet Atıldı?

Tamam hashtagine 2 milyona yakın atılan twettlerin büyük kısmının yurtdışındanatıldığı görüldü.Unay, “Tamam hashtagına atılan tweetlerin çok büyük bölümü ister yurtiçinden isterse yurtdışından olsun bot hesaplardan atılmıştır. Bu tweetlerin %79,12 si Türkiye’den atılırken, ABD, İran, Güney Amerika, Rusya gibi ülkelerden detweetler atılmıştır. Sayıyabaktığımızda yaklaşık 400 bin tweetyurtdışından atılıyor. İşin ilginç tarafı ABD ve Güney Amerika bize göre saat farkı olan yerler her ne hikmetse insanlar sabah 5-7 arasında kalkıp Türkiye’de neler oluyor onu kontrol edip ardından ‘Erdoğan gitsin diyorlar” ve Türkçe tweet atıyorlar bu hiç inandırıcı değil.’ dedi.

Bu Şekilde Seçim Kazanamazsınız

Muhalefet çok hızlı bir şekilde tamamhashtagına destek verip seçim sloganına dönüştürmesi üzerine Unay, “Muhalefete aslında bu konuda seslenmek istiyorum Erdoğan düşmanlığı üzerinden seçim kazanılmaz. Ortaya bir proje koymadan bu işten eliniz boş dönersiniz.” dedi.

Fetö’nün Sinsi Planları

Unay, “FETÖ başka bir operasyon daha yapıyor bunun üzerine ciddi bir şekilde gidilmeli. Şöyle ki; 15 Temmuz darbesini, 15 Temmuz’dan önce bilen bir astrolog var. İsmini vermek istemiyorum birçok kişi onu biliyor. Hatta bu alanda yorum yapan astrologlar var. Bu astrologlar paylaşımları, RT’leri incelendiğinde işin ucu bir tarafa dayanıyor. Bunlar yorumlarında sürekli ‘Türkiye bu seçime gidemeyecek, çok sıkıntılı bir yaz geçirtecek, Türkiye önümüzdeki yazı çok zor geçirecek, yeniden kaos yeniden darbe’ beklentilerini ciddi bir şekilde dillendiriyorlar. FETÖ ve işbirlikçileri birbirlerini doğrular nitelikte bir taraftan tweet atıyorlar bir taraftan uluslararası basını etkiliyorlar, takipçisi yüksek olan astroglar vesilesiyle insanların düşüncelerini duygularını değiştirmeye çalışıyorlar. Örneğin; 11 Eylül’ü bilen bir astrolog var hatta öngörüsünü noterde tescil ettirmiş, meşhur tarot kartları ve yine çok izlenen bir çizgi dizi vardı önceden olayı gösteren algılar tek taraflı yapılmıyor, algılar, haberlerle yapılıyor, sosyal medyayla yapılıyor, köşe yazarlarıyla, astrologlarla yapılıyor. Çin’de bu tür algılarla toplumu yönlendiremezsiniz, bilgilerini kolay kolay çalamazsınız. Çünkü Çin’de Twitter, Facebook ve Google yok tamamen milli sosyal medyaları var. Bizimde acilen bir milli sosyal medyaya ihtiyacımız var.” dedi.

Dikkate Alınacak Bir Durum Değil

Unay, “Bu twitter operasyonunun kayda değer hiçbir kıymeti yok aslında. Gülüp geçilecek bir durum. Biz de böyle bir yazılım yapsak 5 milyon kişiye ulaşırız. FETÖ’cüler anket yapıyor Erdoğan düşmanı oldukları için bu kansızlar, anketi kendi bot hesaplarında yapıyorlar ve %60 Akşener önde falan diyorlar, buna kargalar güler ve kendileri de dönüp buna inanıyorlar.Bazı anket şirketleri de ‘kesin ikinci tura kalacak’ falan diye algı operasyonu yapıyor. Halk daha kararını vermedi, her partinin bir kemik oyu vardır partiler bu oyların üzerine ne kadar ekleyecek, amaç kim kimden ne kadar oy alacak olay bu. Daha milletvekili adayları belli değil, proje yok, sahaya seçim çalışması başlamadı. Bu şartlar altında yapılan anketlerin seçim sonuçlarına yönelik tahminleri ne kadar gerçekçi olabilir?” dedi.

Editör: TE Bilisim