Sebaste Antik Kenti'nde Roma İmparatoru Augustus dönemine ait 9 Orta Bizans mezarı bulundu. Bu mezarlar, çoğunlukla bebek ve çocuklara ait olup, M.S. 9. ve 13. yüzyıllar arasına tarihlendirildi.

Kazılar, 2022 yılında 44 yıl aradan sonra yeniden başlatıldı ve bu yıl "büyük kilise" olarak bilinen alanın kuzeyinde yoğunlaştı. Kazı çalışmalarını Uşak Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Uşak Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emre Taştemür ve Doç. Dr. Münteha Dinç yürütüyor.

Sivaslı'daki Sebaste'de Orta Bizans'tan Kalma 9 Mezar Bulundu2

90 yaşında üç arkadaş! Uzun ömürlerinin sırrını açıkladılar 90 yaşında üç arkadaş! Uzun ömürlerinin sırrını açıkladılar

Taştemür, mezarların Orta Bizans Dönemi'nin sonlarına ait olduğunu belirtti ve mezarların çoğunlukla basit şekilde tuğla veya taş örgüyle yapıldığını ifade etti. Kiliselerin çevresinde çok sayıda mezar bulunabileceğini söyleyen Taştemür, bu mezarların İsa'nın doğudan gelip ölüleri dirilteceği inancına uygun şekilde doğu-batı yönünde uzandığını kaydetti.

Kazılar sonucunda bulunan kolye uçları ve cam bilezikler de dönemin yaşamına dair önemli ipuçları sunuyor. Kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uşak Valiliği ve yerel yönetimlerin destekleriyle devam ediyor.

Sivaslı'daki Sebaste'de Orta Bizans'tan Kalma 9 Mezar Bulundu3

Kaynak: AA