İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri, iletişim fakültelerinde ders olarak okutulacak nitelikte bilgi ve belge barındırıyor. Hatta yüksek lisans tezi bile olabilir. Ekrem İmamoğlu’nun yürüttüğü iletişim stratejisini tebrik etmek lazım. Topluma fazla bir şey söylemeden 10 tane cümleyi sürekli tekrarlayarak 10 milyonluk seçmenin yarısından fazlasının oyunu almak alkışlanacak bir durumdur. İmamoğlu belediyecilik adına topluma ne vaat etti hatırlayan var mı? Anket şirketlerinin bir çalışma yapmasında fayda var, televizyon programlarının halkla sokak röportajları yapmasını öneririm. Gerçekten ne sonuç çıkacağını merak ediyorum.

Çok konuşanların ülkesinde ne kadar az konuşursak o kadar başarılı oluruz tavrı doğru bir yaklaşımdır. CHP’nin negatif mirasını sahiplenmek yerine onu yok sayarak söylemi sade, basit ve anlaşılır kıldılar. Açıklamalarıyla sürekli toplumda tedirginlik oluşturan CHP’nin ortalıktan toz olması çok güzel olan şeylerden birisiydi. İnşallah belediye icraatları sırasında da ortalıkta görünmezler.

İmamoğlu’nun konuşacağı bir başarı hikâyesi yok ama az da olsa hoşa giden vaatleri var. Halk hayalleri, karşılığında bir icraat gerektirmeyen kavramları satın almıştır. “Her şey çok güzel olacak” “sevgi”, “kucaklama” gibi… Bu sözleri kabul edip oy verenlerin ey İmamoğlu, trafiği, yolu, suyu, kentleşme sorunlarını niye çözmüyorsun demek gibi bir hakkı olabilir mi? Bunları hatırlatanlara belediye başkanı demez mi kardeşim benim size böyle vaadim oldu mu?

Az vaatlerden bir tanesi de işsizliği çözmek… Hangi belediye başkanı işsizlik sorununu çözmüş ki İmamoğlu çözsün. Sonra işsizlik sorununu çözmek belediye başkanının işi mi?  Halep ordaysa arşın burada şimdi göreceğiz işsizlik sorununu nasıl çözecek. Çalışanların yerine yenilerini koyarak çözmekten söz etmiyordur umarım.

Aslında seçimi İmamoğlu’nun başarılı iletişiminden ziyade Ak Parti’nin iletişimsizliği kazandırdı. İmamoğlu’nun en büyük teşekkürü Ak Partiye yapması gerekir. Ak Parti’nin genel icraatlarına kızan halkın millete hediyesi İmamoğlu olmuştur. Belediyecilik adına İstanbul’da aksayan bir hizmet yoktur. O yüzden İmamoğlu hizmet konusunu hiç konuşmamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi uzun zamandır iletişim çalışması yapmıyor. İletişim, büyük duvarlara ve üst geçitlere afiş asmaktan ibaret değildir. Sizden, olmayan işler için masal uydurmanız beklenmiyor, icraat anlamında tarih yazdığınız şehir halkına bunu tanıtmaktan doğal ne olabilir.

İletişim dili açısından Binali Yıldırım’ın kampanyası bütünlük arz etmemiştir. Görsellerinde, estetikten yoksun, hatırda kalacak bir söze dayanmayan kampanya başarısızdı. Ekrem İmamoğlu’nun söylemleri üzerine söz söylemek, söylem üretmek yenilgiyi baştan kabul etmektir. Bunun arkasında sahipsizlik, sorumsuzluk vardır. Yüreğini ortaya koyacak yiğitler ortada olmayınca resmi bir yaklaşımla afiş asan görevlilerle alınacak sonuç bundan başkası olamazdı.

Seçim ortamını Ekrem İmamoğlu’nun kampanyacıları söylem ve eylem olarak belirlemişlerdi. AK Parti’yi de, halkı da bu çerçevede düşünmeye sevk ettiler ve de başardılar. Unutmayalım, iletişim meramını anlatma sanatıdır.