Samsun'da orman köylüsü, topladığı defne ve kestaneden gelir sağlıyor. Yılda yaklaşık 1.500 ton defne üretiminden 16,5 milyon TL gelir sağlanıyor. Yılda 400 ton kestane üretiminden ise 2,4 milyon TL gelir elde ediliyor.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'nün Samsun'da 2023 yılında 367 milyon 62 bin TL'lik yatırımı bulunuyor.
Bu kapsamda Samsun sınırları içerisinde ağaçlandırma çalışmaları için 12,1 milyon TL, silvikültür çalışmaları için 12,01 milyon TL, üretim çalışmaları için 291 milyon TL, yol çalışmaları için 38 milyon TL, ORKÖY çalışmaları için 6,7 milyon TL ve fidan üretimi için de 6,8 milyon TL yatırım Samsun sınırları içerisinde yapıldı.
Orman köylüsünün topladığı ürünler
Samsun'daki ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma gibi tıbbi ve aromatik bitkiler yetişiyor.
Orman köylüsü geliri
25 bin dekarlık defne ormanından yıllık yaklaşık 1.500 ton üretim yapılıyor ve köylüye 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Samsun sınırlarında 40 bin dekar kestane ormanı mevcut. Yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir kapısı oluşturuyor.
225 kilo Trüf mantarı
Kestane ve defnenin yanı sıra Samsun'un Havza, Kavak ve Çarşamba ilçesindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan maddi değeri oldukça yüksek olan trüf mantarından yıllık yaklaşık 225 kilo toplanabiliyor.