Avustralya’da yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı sıcakların yalnızca fiziksel değil, ciddi ruhsal etkiler de yarattığını ortaya koydu. Araştırmaya göre ısı artışı; depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk ve madde bağımlılığı gibi zihinsel ve davranışsal bozuklukların (MBD) görülme oranını artırıyor.
Verilere göre, küresel ısınma 2100 yılına kadar 3°C'nin altında tutulabilirse bile, MBD'lerin yükü 2030’larda %11, 2050’lerde ise %27,5 artacak. Ancak iklim krizi durdurulmazsa, bu oran 2050’de %49’a kadar çıkabilir.
2003-2018 yılları arasında Avustralya’daki tüm eyaletlerden toplanan verilere dayanan çalışma, sıcak hava dalgalarının MBD nedeniyle hastaneye yatış ve acil başvurularını artırdığını gösteriyor. Örneğin 2008 yılında Adelaide’de yaşanan 15 günlük sıcak hava dalgası, çocuklarda MBD'ye bağlı hastaneye yatışları %64, 75 yaş üstü bireylerde ise %10 oranında artırdı.
KAN SICAKLIĞI DEĞİŞİYOR
Bilim insanlarına göre, yüksek sıcaklıklar kan sıcaklığını değiştirerek merkezi sinir sistemine giden oksijen seviyesini etkileyebilir. Ayrıca uyku düzenini ve stres tepkilerini bozarak ruh sağlığını zedeleyebilir.
Bugün Avustralya’da 16-85 yaş arası bireylerin yaklaşık %44’ü, yani 8,6 milyon kişi hayatının bir döneminde zihinsel sağlık sorunları yaşıyor. Araştırma, özellikle gençlerin bu krizden daha fazla etkileneceğini gösteriyor. Nedeni ise hem ruhsal hastalıkların genç yaşta başlaması hem de bu yaş grubunun sıcakla başa çıkma yetisi yüksek olduğundan yeterli önlem almaması.
Araştırmacılar, iklim krizinin süreceği göz önünde bulundurularak, toplumda zihinsel dayanıklılığın artırılması gerektiğini vurguluyor.