Rekabet Kurumu Başkanı Serkan Küle, son dönemdeki fiyat artışları ve yürütülen soruşturmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Meyve ve sebzede 'pestisit'e AB ayarı Meyve ve sebzede 'pestisit'e AB ayarı

Küle, Kasım ayında enflasyonun aylık yüzde 2,24 ve yıllık yüzde 47,09 olarak açıklandığını hatırlatarak, tüketici fiyatlarında en yüksek artışın yüzde 5,1 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, yıllık bazda hizmet sektörlerinde de belirgin artışlar gözlemlendiğini ifade etti.

Özellikle dar gelirli vatandaşlar için önemli olan temel ihtiyaç ürünlerindeki rekabet ihlalleri üzerine yoğunlaştıklarını vurgulayan Küle, 2015'ten bu yana gıda ve tarım sektörlerinde 100'den fazla inceleme gerçekleştirdiklerini ifade etti. 2024 yılında gerçekleştirilen bazı soruşturmalarda, beyaz et, yumurta ve ambalajlı su gibi ürünlerde toplamda 1,2 milyar lira ceza kesildiği duyuruldu.

"Fiyat artışları ve katılığı yaşanan sektörleri yakından takip ediyoruz"

Küle, bu yılın 9 ayında, 7'si soruşturma, 7'si ön araştırma olmak üzere 14 incelemenin sonuçlandığını aktararak, şöyle konuştu:

"Fiyat artışları ve katılığı yaşanan sektörleri yakından takip ediyoruz. Kırmızı ve beyaz et ile yumurta ve marketler önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda 2024 yılında gıda ve bağlantılı sektörlerde tamamlanan soruşturmalar ambalajlı su, atıştırmalık ürünler, bal, fındık, baharat, beyaz et sektörlerine ilişkin oldu. Yakın dönemde, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere şu ana değin yaklaşık 1,2 milyar lira ceza kestik ve inceleme halen devam ediyor. Yumurta üretimi ve satışı alanındaki teşebbüslere 98 milyon lira, viyol sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere ise yaklaşık 55 milyon lira ceza verildi."

Küle, fiyat artışlarını ve sertleşen pazarları daha etkin takip edebilmek için yapay zeka destekli araçlar kullanacaklarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilerle belirlenen öncü göstergeler üzerinde çalışacaklarını söyleyen Küle, potansiyel piyasa anomalilerini bu teknolojik yöntemlerle önceden tespit etmeyi hedeflediklerini belirtti.

"Yapay zeka ile yakın takibe alacağız"

Küle, bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından sağlanan çeşitli veriler üzerinden alt sektörler de dahil öncü göstergelerin belirleneceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu öncü göstergelerle 'makine öğrenimi' algoritmaları kullanılarak potansiyel olarak gerçekleşebilecek fiyat ve benzeri piyasa anomalilerinin önceden tespit edilmesi, ayrıca anomali durumlarının diğer değişkenlerle de desteklenerek analiz edilmesini hedeflemekteyiz. Bu anlamda fiyat anomalilerinin görüldüğü sektörlerde resen ve süratle incelemeler gerçekleştireceğiz. Bu projemizin en temel çıktıları özellikle hizmet ve gıda sektörlerinde olacak. Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve perakende sektörleri ile süpermarketleri artık yapay zeka destekli araçlarımızla da sürekli takip edecek ve gerektiğinde müdahalede bulunacağız."

Kaynak: AA