Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD’ın “2024 Yılı Değerlendirmesi 2025 Yılı Beklentileri” toplantısında Türkiye ekonomisine dair kritik açıklamalarda bulundu.
Cari açığın düştüğünü belirten Şimşek, bu gelişmenin Türkiye’nin ekonomik kırılganlıklarını azalttığını vurguladı. “Cari açık düştü. Bu iyi bir haber; daha az dış borç alacağız,” dedi.
REZERVLER ARTTI
Merkez Bankası rezervleri ile ilgili olarak, 2025’te düşüşün devam edeceğini, böylece Türkiye'nin brüt dış finansman ihtiyacının azalacağını ifade etti. “Rezervlerimiz arttı. Net rezervlerimiz 100 milyar dolardan fazla arttı. Rezerv yeterliliğimizi uluslararası standartlara göre sağladık. Türkiye'nin dış finansmana erişim sorunu kalmadı,” diye ekledi. Özel sektör ve bankacılık sektörünün borç ödemeleriyle ilgili sorunun kalmadığını, hatta maliyetlerin düştüğünü belirtti. Önümüzdeki beş yıl boyunca dış borç maliyetlerinde yıllık 7 milyar dolar tasarruf sağlanacağını, bu programın başarılı olması durumunda CDS’lerin 200’ün altına çekilmesiyle tasarrufların artacağını söyledi.
KKM'DE ERİME SÜRÜYOR
Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili bilgi veren Şimşek, KKM’nin geçen yıl ağustos ayında 144 milyar dolarla zirveye ulaştığını, ancak şu an bu rakamın 110 milyar doların üzerinde düştüğünü sözlerine ekledi.
HEDEF: TEK HANELİ ENFLASYON
Şimşek, enflasyon konusunu da ele alarak tek haneli enflasyon hedeflerini açıkladı. Bu süreçte Türkiye ekonomisinin daha sağlam bir temel üzerine kurulduğunu belirten bakan, geleceğe yönelik olumlu beklentilerini dile getirdi.
2025 YILINDA BÜYÜME HIZLANACAK
Şimşek, kısa vadede Türkiye ekonomisi açısından önemli konulara değinerek, 2025'te Avrupa ve çevresinde büyümenin hızlanacağını belirtti. Bu durumun dış talep ve ihracat için olumlu bir trend oluşturacağını vurguladı. Avrupa ve ABD'deki ekonomik belirsizliklerin arttığını, ancak küresel enflasyondaki düşüşün Türkiye için destekleyici olduğunu ifade etti. Ayrıca, petrol ve doğal gaz fiyatlarında reel bir artış beklenmediğine dikkat çekti.
BÖLGESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE LİDER
Jeopolitik gelişmelerin Türkiye'nin artan önemini ortaya çıkaracağını kaydeden Şimşek, Türkiye'nin bölgesel sorunların çözümünde lider rol oynamaya devam edeceğini vurguladı. Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 76'sının Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya gittiğini belirterek, bu bölgelerde 2025 için büyüme tahminlerinin olumlu olduğunu söyledi.
ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK
Şimşek, 2023 yılına göre 2025'te dünya genelinde enflasyonun düşmeye devam edeceğini, ortalama enflasyonun yüzde 4,3 civarına gerilemesinin öngörüldüğünü belirtti. Gelişmiş bölgelerde enflasyonun yüzde 2'ye inmesi bekleniyor. Ancak uzun vadeli borçlanma faizlerinin yukarı yönlü olduğuna dikkat çekerek, bu durumun belirsizliği yansıttığını ifade etti.
EMTİA PİYASASI
Emtia fiyatlarında 2025 için önemli bir değişiklik öngörülmediğini belirten Şimşek, jeopolitik gerginliklerin arttığını ancak finans piyasalarının bu durumu pek dikkate almadığını düşündüğünü aktardı. Kısa vadede Türkiye ekonomisini destekleyen bir ortam olduğunu ifade eden Şimşek, uzun vadede dünya ticaretinin karşılaştığı sorunlara değindi. Korumacılık, yüksek borç seviyeleri ve yaşlanan nüfus gibi sorunların yanı sıra yapay zeka ve iklim değişikliği gibi dönüşümsel zorluklarla karşı karşıya kalındığını belirtti.
ABD'NİN TİCARET POLİTİKASINDAKİ BELİRSİZLİKLERDEN TÜRKİYE DAHA AZ ETKİLENECEK
ABD ve Çin arasındaki rekabetin küresel ticarette parçalanmayı hızlandırdığını söyleyen Şimşek, son iki yılda birçok ticaret kısıtlaması yaşandığını ve Çin'in küresel imalat sanayindeki payının arttığını ifade etti. Dost ülkelerden tedarik etmenin öneminin arttığını vurgulayarak, ticaret politikalarındaki belirsizliklerin yüksek olduğunu belirtti. ABD'nin ticaret politikalarındaki belirsizliklerin Türkiye'yi diğer ülkelere kıyasla daha az etkileyeceğini düşündüğünü söyleyen Şimşek, dolardaki dalgalanmaların etkilerini de hatırlattı.