DEMET İLCE / MUHABİR

Dünyadaki çoğu insanın üzerinde anlaşabileceği çok az şey var. Bunlardan biri muhtemelen peynirin lezzetli olduğu gerçeğidir.

Kremsidir ve umami tada sahiptir. Her yemeğe anında lezzet katar. Pizza ve makarnanın üzerine serperiz, sandviçlerin içine yerleştiririz, patates ve lazanyanın üzerine eritiriz. En önemlisi ise kahvaltı da tüketiriz.

Ama elbette bazı uluslar peyniri diğerlerinden daha çok seviyor olmalı, değil mi? Peki bu güzel yeşil dünyada böyle bir sevgiyi nasıl ölçüyorsunuz? Bu soru nihayet pazar araştırma ajansı Mintel'deki meraklı kişiler tarafından yanıtlandı.

Dünyanın "En Sevimli Milletleri"ni inceleyen yeni raporları, her ülkeyi peynir ithalatına, peynir üretimine ve kendi ana dillerinde "peynir" için yapılan Google aramalarına göre sıralıyor.

Sonuçlar, ilk 10 sıranın dokuzunda yer alan Avrupa için kesinlikle inandırıcı değil.

8-10 İskandinavya

8-21

Konu peynir olduğunda ilk akla gelen Kuzey ülkeleri olmasa da Finlandiya, Danimarka ve İsveç şaşırtıcı bir şekilde bu ürüne bağlı kalıyor.

Finlandiya, Mintel'in listesinde 10. sırada yer aldı. Yalnızca altı peynir üretmesine rağmen ülke, ithal peynire her yıl kişi başına şaşırtıcı bir şekilde 5,64 dolar harcıyor; bu rakam İsveç ve Danimarka'dan daha fazla.

Ancak Finliler, internetten peyniri komşuları kadar aramadıkları için sıralamada düştüler. Finlandiya'nın peynirle ilgili aylık Google aramaları, 9. sırada yer alan Danimarka'dan üçte bir oranında daha azdı. Danimarka ayrıca 16 peynir ile Finlandiya'dan daha fazla peynir üretiyor.

İsveç, peynir üretiminin komşularınınkinden daha fazla olması nedeniyle 8. sırada yer aldı; köfte ülkesi kendi peynirlerinin 25'ini üretiyor ve Finlandiya ve Danimarka ile hemen hemen aynı miktarda tüketiyor.

7 - İsviçre

7-24

Küçük ama güçlü bir peynir ülkesi olan İsviçre, Lactaid'inize uzandığınızda kalbinizi ısıtacak zengin ve eriyen kış lezzeti fondünün doğduğu yerdir. Aynı zamanda dünya çapında "İsviçre peyniri" veya rüya gibi rendelenip eriyen sert peynir Emmental ile de tanınır.

Ancak kendine ait 32 çeşit peynir üretmesine rağmen İsviçre, aynı zamanda yabancı peynirlerin de önemli bir ithalatçısıdır. Kişi başına düşen ticaret değeri açısından dünyada üçüncü sırada yer alıyor ve Hollanda ve Belçika'nın hemen gerisinde kalıyor.

6 - Britanya

6-31

Cheddar ve Stilton çeşitleriyle ünlü olan İngiltere, peyniri Google'da Fransa kadar aratıyor, ancak bir milyon daha az insan var.

Birleşik Krallık'ta 261 farklı türde yerli peynir çeşidi üretiliyor ve tüketiciler yerel peynirleri ithal peynirlere tercih ediyor gibi görünüyor. Mintel, İngiliz tüketicilerin %70'inin kaşar satın aldığını, %36'sının ise bölgesel İngiliz peynirlerini satın aldığını belirtti.

İngiltere'nin peynir sevgisi son beş yılda %44 arttı ve tahminler İngiltere'deki peynir satışlarının 2028 yılına kadar 4,5 milyar £'a (5,2 milyar Euro) ulaşacağını öngörüyor.

5 - Avusturya

5-43

Avusturya peynir konusunda ayrım yapmıyor; hem yerli hem de yabancı peynir çeşitlerini büyük miktarlarda tüketiyor. Ülke her yıl peynir ithalatına 64 milyon dolardan fazla harcıyor ve bu da onu kişi başına ticari değer açısından dördüncü küresel ithalatçı yapıyor. Ayrıca Alplerden gelen çiğ inek sütünden yapılan bergkäse ve alpenkäse dahil olmak üzere 41 çeşit kendi yerel peyniri de üretilmektedir.

4 - ABD

4-58

İstanbul'un gezgin kedisi "Reis" sosyal medyada gündem oldu İstanbul'un gezgin kedisi "Reis" sosyal medyada gündem oldu

ABD, rendelenmiş, dilimlenmiş veya bütün olarak 523 yerel çeşidi olan peynirini çok seviyor.

ABD, rendelenmiş, dilimlenmiş veya bütün olarak 523 yerel çeşidi olan peynirini çok seviyor. Canva

Amerikan peynirinin klişesi, tek tek sarılmış, yüksek derecede işlenmiş Kraft Single'dır. Ancak büyük ABD'nin peynir seven bir ulus olarak sunabileceği çok daha fazlası var. ABD menşeli 523 farklı peyniriyle güçlü bir üreticidir.

Her ne kadar Amerikalı tüketiciler yabancı peynir konusunda pek maceraperest olmasa da (çoğunluk paneer ve hellim gibi peynirleri hiç duymadıklarını söylüyor), %96'sı kaşar yediklerini söylüyor.

3 - Belçika

3-86

Belçika'nın yalnızca 13 peynir ürettiği ve peynirle ilgili çok fazla Google Araması olmadığı göz önüne alındığında listede yer alması etkileyici. O halde 12 milyondan az nüfusu olan ülkenin üçüncü sırada yer alması daha da etkileyici!

Belçika ithal peynirlere her yıl kişi başı ortalama 11$ (10€) harcıyor ve kişi başına değer açısından Hollanda'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Küçük ülke, her yıl kişi başına 1,6 kilodan fazla peynir ithal ediyor, dünyada ikinci!

2 - Fransa

2-118

Fransızlar kendilerini son peynir şampiyonları olarak görüyor ancak Mintel'in araştırmasında şaşırtıcı nedenlerden dolayı küçük bir farkla birinci sırayı kaçırdılar.

Mintel, Fransız tüketicilerin, peynir üretiminin çevre üzerindeki etkisinden endişe duydukları için 2024'te daha az peynir yediklerini söylediklerini bildirdi.

Buna rağmen Fransa hâlâ devasa bir peynir ülkesi; her yıl peynire toplam 374 milyon dolar (344 milyon Euro) harcayarak dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda. Brie, rokfor ve kamembert gibi dünyaca ünlü temel gıdaların da aralarında bulunduğu 246 farklı çeşit üretiliyor.

Aylık 90.000'den fazla Google aramasında "fromage" kelimesini kullanan Fransızlar, peyniri çoğu kişiden daha fazla düşünüyor.

1 - Hollanda

1-154

Peyniri en çok üreten, tüketen ve peynir hakkında düşünen ülkeler sıralamasında birinci, son derece popüler gouda ve edam çeşitlerine ev sahipliği yapan Hollanda oldu.

Sadece 17 milyonluk bu küçük ülke, her yıl kişi başına 14 dolar (13 euro) değerinde (3,1 kilogram) şaşırtıcı miktarda peynir ithal ediyor ve bu da onları tüm ulusların en büyük peynir alıcıları yapıyor. Ayrıca dünya çapında tüketilen 38 çeşidi de üretiyorlar.

Hollandalılar aynı zamanda peyniri dünyadaki herkesten daha fazla düşünüyor; Google'da kişi başına ana dillerde en fazla aylık "peynir" araması yapılıyor.

Muhabir: Demet İlce