Parti lideri Marine Le Pen, avukatı Rodolphe Bosselut ile birlikte davanın ilk duruşmasına katıldı. Savcılar, Avrupa fonlarının kötüye kullanılması nedeniyle Fransız ve Avrupalı vergi mükelleflerinin mağdur olduğunu öne sürüyor.
Ulusal Cephe'nin 20'den fazla eski ve mevcut üyesi, AB parlamento fonlarını, gerçekte parti için çalışan kişilere ödeme yapmak amacıyla kötüye kullanmakla suçlanıyor. Savcılara göre, RN'nin bu fonları sistematik olarak amaca uygun olmayan şekilde kullandığı belirtiliyor. Ancak savunma avukatları, bu ödemelerin çalışanların görev tanımına uygun olduğunu iddia ediyor.
Dava iki ay sürecek ve suçlu bulunmaları halinde, zanlılar 10 yıla kadar hapis ve 1 milyon avroya kadar para cezası alabilirler. Ayrıca beş yıl boyunca seçilmiş bir göreve aday olma haklarını kaybedebilirler.
Le Pen'in Dava Süreci
Davanın sanıkları arasında, partinin eski lideri ve iki kez cumhurbaşkanı adayı olan Marine Le Pen de bulunuyor. Le Pen, duruşma öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "sakin" olduğunu belirterek, parti ve avukatlarının "parlamenter özgürlüğü" savunacağını ve herhangi bir kural ihlali yapmadıklarını söyledi.
Marine Le Pen'in 96 yaşındaki babası ve partinin uzun yıllar liderliğini yapmış Jean-Marie Le Pen, sağlık durumu nedeniyle yargılanamayacak. Kızı Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen'in evinde bir neo-Nazi rock grubuyla şarkı söylerken çekilen görüntülerin ortaya çıkması üzerine hukuki yollara başvuracağını açıkladı.
Davanın açılışında teknik detaylar üzerine yoğun bir tartışma yaşandı. Marine Le Pen’in avukatı Rodolphe Bosselut, AB Adalet Divanı'nın, parlamento asistanlarının çalışma doğasını ele almasını talep etti. Avukat Bosselut, AB parlamentosundaki asistanların "devlet memuru" gibi değerlendirilmemesi gerektiğini savunarak, Fransa Ulusal Meclisi'ndeki asistanların görevlerine benzer bir örnek verdi.
AB Parlamentosu adına davayı takip eden avukat Patrick Maisonneuve ise, seçmenlerin güveninin ihlal edildiğini ve davanın "parlamento fonlarının usulsüz kullanımı" meselesi olduğunu vurguladı. Avrupa Parlamentosu sözcüsü ise Avrupa fonlarının kamu parası olduğunu ve bu nedenle Avrupalı vatandaşlar ve Fransız vergi mükelleflerinin bu davada mağdur olduğunu belirtti.
İlk Büyük Yolsuzluk Davası Değil
Partinin eski başkan yardımcısı Bruno Gollnisch de davada yargılanan isimler arasında yer alıyor. Gollnisch, AB kurallarının, parlamenter asistanların milletvekillerinin siyasi grubu için çalışmasını yasaklamadığını savundu. Ayrıca Gollnisch, bu davanın parti itibarını zedelemek amacı taşıdığını düşündüğünü ifade etti.
Bu dava, Fransa’daki ilk büyük yolsuzluk davası değil. Geçtiğimiz yıllarda MoDem Partisi de benzer suçlamalarla yargılanmış ve bazı üyelerine ertelenmiş hapis cezası verilmişti. Ancak MoDem lideri François Bayrou beraat etmişti. Paris-Panthéon-Assas Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan Didier Rebut, bu davada RN'nin liderlerinin fonların kötüye kullanılması konusundaki dahline dair daha fazla kanıt olduğunu ve bu nedenle Le Pen'in savunmasının Bayrou’nun savunmasına benzemeyeceğini belirtti.
Davanın Fransa’da görülmesinin nedeni ise suçların kısmen Fransa’da işlenmiş olması ve Avrupa yasalarının, Avrupa kamu parasının her üye ülke tarafından kendi kamu parası gibi korunmasını şart koşması.