Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara’da bulunan Büyükelçi Şen, iki ülke arasındaki iş birliğini değerlendirdi.

Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticaret hacminin rekor kırarak 2 milyar dolara seviyelerine yaklaştığını belirten Şen, yeni dönemle birlikte hedefin 5 milyar bandına ulaşmak olduğunu söyledi.

“MİRZİYOYEV, TÜRK İŞ ADAMLARINI ÖZBEKİSTAN’DA GÖRMEK İSTİYOR

Şen, Türkiye ile Özbekistan arasında ekonomik anlamda geçmişte bazı dönemsel sıkıntılar yaşandığının altını çizerek, “Yeni dönemde, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk işadamlarını Özbekistan’da görmek istiyor. Türk yatırımcılara her türlü kolaylığın sağlanması için gerekli adımların atılması için uğraşıyor” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Şen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılında Semerkand’a ziyarette bulunarak Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştüğünü ve bu temasların iki ülke ilişkileri açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.

İki tarafta da ilişkileri en üst düzeye çıkarma iradesinin mevcut olduğunu belirten Şen, “2016 yılından bu yana ilişkilerimizde çok hızlı gelişmeler var. Biz Özbekleri hem kardeş halk hem de kardeş devlet olarak görüyoruz. Dolayısıyla iki kardeş arasında oluşabilecek en iyi ilişki için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Şen, İki ülkenin karşılıklı kültür merkezi açma konusunda taslak hazırlandığını kaydetti.

“ÖZBEKİSTAN BÖLGE ÜLKELERİYLE İYİ İLİŞKİLER KURMAYA UĞRAŞIYOR”

Büyükelçi Şen, Özbekistan’ın, bulunduğu bölgenin merkezinde yer aldığını ve Afganistan dahil tüm bölge ülkelerine komşu tek ülke olduğunu hatırlatarak, Mirziyoyev yönetiminin dış politika alanındaki temel amaçlarının bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmak olduğunu vurguladı.

“BUGÜN ÖZBEKİSTAN’DA TEK BİR FETÖ OKULU BULUNMUYOR”

Büyükelçi Şen, Özbekistan’ın 1999 yılında Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) okullarını kapatarak bu konuda ilk adım atan devlet olduğunu ifade etti.

Özbekistan’ın FETÖ ile mücadeleyi başlatan ilk ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Şen, “Biz bu konuda Özbek yöneticileri öngörülü davranışlarından ötürü her zaman tebrik ediyoruz. Bugün Özbekistan’da bir FETÖ okulu bulunmuyor ve bu bizim için bir sevinç kaynağıdır. FETÖ mensuplarının daha önce ve şimdilerde Özbekistan’da ekonomik yatırımlar yapma girişimleri olmuştur ancak bizim büyükelçilik olarak birinci önceliğimiz bu örgütle mücadele etmektir” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim