Rusya'nın dezenformasyon yöntemleri nasıl tespit ediliyor? Osavul'un kurucu ortaklarından Dmytro Bilash, stratejileri ve yanlış bilgilendirmeyle başa çıkmanın yollarını anlatıyor.

2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı tam kapsamlı işgali, Dmytro Bilash’ın hayatını değiştirdi. Reklamcılık dünyasından gelen Bilash, Kiev’deki evinin Rus füzeleriyle yok edilmesinin ardından harekete geçmeye karar verdi ve Ukrayna hükümetinin desteğiyle, yapay zeka kullanarak dezenformasyonla mücadele eden Osavul adlı medya istihbarat kuruluşunu kurdu.

Osavul, Avrupa'da dezenformasyonla mücadele eden en büyük projelerden biri olarak 3 milyon dolar yatırım aldı. 42CAP, u.ventures ve SMRK Girişim Sermayesi Fonu gibi büyük yatırımcılar projeye destek oldu.

UniCredit, İtalyan rakibi Banco BPM için sürpriz teklif sunuyor UniCredit, İtalyan rakibi Banco BPM için sürpriz teklif sunuyor

Nasıl Çalışıyor?  

Bilash, Rus dezenformasyonunun belirli kitlelere göre uyarlandığını ve özellikle Avrupa’da gençler, siyasi gruplar ve Rusça konuşan topluluklara yönelik manipülatif anlatıların yaygın olduğunu söylüyor. Almanya gibi büyük ekonomiler, özellikle dezenformasyonun hedefinde. Rusya, ekonomik zayıflık temalı yalan haberler yayarak, Ukrayna'ya desteği azaltmayı hedefliyor.

Yapay Zeka ve Verilerin Analizi  

Osavul, her gün milyonlarca mesajı tarayarak, yapay zeka ile dezenformasyon kampanyalarını tespit ediyor. Bu bilgiler, güvenlik kurumları ve yasa koyuculara sunularak, önlemler alınmasına yardımcı oluyor.

Bilash’a göre, sosyal medyada duygusal tepki uyandıran içerikler genellikle dezenformasyonun işareti olabilir. Kaynağın güvenilirliği ve mesajın yayılma biçimi de şüphe uyandıran unsurlar arasında.

Kaynak: Haber Merkezi