“15 Temmuz’un Objektifleri” adlı belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Ali Ekber Karaçam, 15 Temmuz 2016 gecesinde yaşananları en iyi anlatacak kişilerin haberciler, gazeteciler, foto muhabirleri, haber kameramanları ve muhabirler olacağını kaydetti.
Belgeselle ilgili açıklamalarda bulunan Karaçam, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Marmaris, Ankara ve İstanbul ‘da görevi başındaki gazetecilerin yaşadıklarını konu edinen belgesel için Türkiye’de ilk defa 107 habercinin bir araya geldiğini belirtti.
Karaçam, belgesel fikrinin 2016 senesinin Kasım ayında ortaya çıktığını ifade ederek, Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nin desteğiyle basın mensuplarını bulup, onlardan röportaj talep ettiklerini, 2017 senesinin ilk aylarında Ankara’da çekimlere başladıklarını, sonra İstanbul ve Marmaris’te devam ettikleri projede üç bölgedeki insanlarla görüştüklerini söyledi. Karaçam, “90 dakikalık güzel bir belgesel ortaya çıktı. O arkadaşlarımızın o gece yaşadığı duyguları bu belgeselin içine toparladık.” dedi.
Kendisinin de haber kameramanı olduğuna vurgu yapan Karaçam, yaklaşık 25 yılın üstünde mesleğini icra ettiğini, gece kalkışmayı duyar duymaz evden çıkıp bağlı bulunduğu televizyon kuruluşuna gittiğini, oradan tankların geldiğini, mermilerin durmadığını, insanların şehit olduğunu anlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasının önüne geldiğini, yaşanılanların anlatılmayacak sadece yaşanabilecek bir olay olduğunu gördüğünü dile getiren Karaçam, o gecenin unutulmaması gerektiğine kanaat getirdiğini kaydetti.
Karaçam, sahasında uzman 42 kişilik bir ekiple birlikte çalıştıklarını dile getirerek, belgeselin toplamda 480 gün sürdüğünü, 90 gün içinde çekimleri bitirdiklerini, 10 metin yazarıyla deşifreler yaptıklarını, 3 ay süren deşifrelerde metinlerin 3 ayda oluştuğunu söyledi. İki metin danışmanı ile çalıştıklarını danışmanlarla birlikte çok ciddi, ince biçimde dokuyarak, bir belgesel hazırladıklarını ifade eden Karaçam, “Tüm görüntülere ulaştıktan sonra insanları tek tek bulduk. Ardından kasım ayında belgeselin çalışmalarına, iki ay sonra da çekimlere başladık. Dünyada 107 gazeteciyi aynı belgeselde toplamanın bir örneği yok.” dedi.
“EROL OLÇOK ÖLMÜŞ’ DEDİLER. HER ŞEYİ BIRAKTIM VE KENARA ÇEKİLDİM”
Ali Ekber Karaçam, çok sevdiği, uzun yıllar beraber çalıştığı, manevi ağabeyi saydığı, o dönemki adıyla Boğaziçi Köprüsü, şimdiki adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde oğluyla beraber şehit olan Erol Olçok anısına atfettiği, 15 Temmuz’un Objektifleri belgeseli için, “Ben o gece hayatımda ilk kez vizörün arkasında ağladığımı biliyorum. Bana bir telefon geldi. Arkadaşlarım aradı. ‘Haberin var mı? Erol Olçok ölmüş’ dediler. Her şeyi bıraktım ve kenara çekildim. Bana ölmeyecekmiş gibi gelirdi Erol ağabey. 15 Temmuz denince aklıma gelen tek şey Erol ağabeyin hayatını kaybetmesiydi. Hiç unutamadığım tek anım odur. Tabii ki çok savaş ve çatışma gördüm. Türkiye’nin ve dünyanın yakın tarihine tanıklık ettim. Gözümüz kapalı çalışıyorduk. Ama o gece öyle olmadı. O gece söz konusu olan bizim vatanımızdı. O vatan için oralardaydık. Habercilik görevini yapıyorduk. O gecenin en üzücü yanı, Erol ağabeyin haberiydi benim için.” dedi.
Antalya Film Festivali’nde ilk gösterimi yapılan belgeselin fragmanının 15 Temmuz’da yayımlandığına işaret eden Karaçam, 2019 yılının Temmuz ayında ise televizyonlarda yayınlanmaya başlayacağının bilgisini paylaştı.
Karaçam, 15 Temmuz’un Objektifleri’nin, bir serinin ilk belgeseli olduğunu sözlerine ekledi. Karaçam, önümüzdeki yıllarda seyirciyle buluşturmayı planladığı “Selalar”, “Ekranlar” ve “Siyasiler” başlıklı 3 belgeselin daha çekileceğini ifade etti.