Lahey’den tarihi karar: Fosil yakıt reklamlarına yasak geliyor! Lahey’den tarihi karar: Fosil yakıt reklamlarına yasak geliyor!

Fırtına Boris'in tetiklediği sel felaketleri, Orta Avrupa'da büyük yıkımlara neden oldu, evler ve kamu altyapısı zarar gördü, onlarca insan hayatını kaybetti. Çekya, Polonya, Romanya ve Avusturya'da hasarın onarımı için milyarlarca euroya ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor.

Geosphere Avusturya İklim Araştırmaları Bölüm Başkanı Marc Olefs’e göre, artan sıcaklıklar, Orta Avrupa’daki aşırı yağışların başlıca nedenlerinden biri. Olefs, insan kaynaklı iklim değişikliğinin hava olaylarını daha şiddetli hale getirdiğini ifade ederek, sanayi öncesi döneme göre bölgedeki okyanuslar ve kara kütlelerinin 2-3 derece daha sıcak olduğunu söyledi.

Atmosferdeki Artan Nem

Olefs, atmosferin bu koşullarda %20 daha fazla su buharı tutabileceğini ve bu durumun yıkıcı sonuçlara yol açabileceğini belirtti. "Yüksek ve alçak basınç alanları yaz aylarında daha uzun süre kalıyor ve bu da hava olaylarını daha şiddetli hale getiriyor," dedi.

Olefs’e göre çözüm basit: "Emisyonları olabildiğince çabuk azaltmalıyız." İklim nötrlüğünün, bu tür olayların daha da yoğunlaşmasını engellemenin tek yolu olduğunu savundu.

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ise, sosyal medya platformu X üzerinden acil durum ekiplerinin çalışmalarını överek, "Ülke su altında olsa bile batmayacak," dedi. Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, selden etkilenen ülkelere milyarlarca euro yardım sözü vermişti.

Kaynak: Haber Merkezi