Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Libya'nın istikrarını güçlendirmek ve barışı pekiştirmek amacıyla Libya’dan gelen "5+5 Ortak Askeri Komisyonu" heyetini Ankara’da ağırladı. Bakanlık, görüşmede, Libya ile tarihi bağların öneminin vurgulandığını ve birleşik, barış içerisinde bir Libya’nın oluşumuna katkıda bulunmanın gerekliliğinin altını çizdiğini duyurdu.
Görüşmenin Detayları
MSB’nin açıklamasında, Komisyonun Libya’nın doğusu ve batısı arasında güven artırıcı önlemler çerçevesinde yürüttüğü çalışmaların takdirle karşılandığı ifade edildi. Görüşmede, Libya'nın istikrarına katkıda bulunacak müşterek faaliyetlerin geliştirilmesi üzerinde fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi.
Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Bu aşamada müşterek faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik her türlü desteği vermeye ve katkı sağlamaya devam edeceğimizi teyit ettik. Nihai amacımız, tüm kurumlarıyla birlikte hareket eden birleşik bir Libya’dır. Bu vesileyle, 5+5 Ortak Askeri Komisyonu’nu Türkiye’de ağırlamaktan duyulan memnuniyet Libyalı muhataplarımız nezdinde teyit edilmiştir. Birleşik Libya anlayışı zemininde, desteğimizi ve Libya’daki tüm kesimlerle işbirliğimizi sürdürmekte kararlıyız.”
Üst Düzey Kabul
Görüşmenin ardından, 5+5 Ortak Askeri Komisyonu heyeti, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından kabul edildi. Kabul sırasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak da hazır bulundu.
Türkiye’nin Libya Politikası
MSB, Libya’nın barış ve istikrar içerisinde bir geleceğe kavuşmasını desteklemek adına atılacak adımlara katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı. Görüşmede, birleşik Libya hedefi doğrultusunda Türkiye'nin desteğinin kararlılıkla süreceği ifade edildi.
Türkiye’nin daveti ile 5+5 Ortak Askerî Komisyonu ile Ankara’da 28 Kasım 2024 tarihinde heyetler arası bir görüşme gerçekleştirilmiştir.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 28, 2024
Görüşmede; Libya’nın barış, istikrar ve güvenliği için atılabilecek ek adımlar ele alınmıştır.
Ayrıca, Türkiye ve Libya arasındaki tarihi… pic.twitter.com/JY1HBTcrqd