Vazgeçilmez sokak lezzetlerinden biri olan midye dolma nasıl yapılır; tarifi! Midye dolma haram mı? Ekranların sevilen yemek ve lezzet yarışması MasterChef midye dolma tarifiyle bu akşam aramalara konu oldu. Midye dolma helal mi, yenir mi, midye dolma haram mı, neden haram, midye dolma yemek caiz mi, Diyanet fetva olarak bu hususta ne diyor, soruları da konunun farklı bir boyutu olarak araştırılmaya başlandı. Peki Midye dolma nasıl yapılır; tarifi! Midye dolma haram mı, neden? Midye dolmanın tarifi ve konunun merak edilenleri yazımızda!
Midye dolma haram mı, neden haram?
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Midye dolma neden haram?
Hanefi mezhebi; midyeyi haram olarak kabul etmektedir. Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
KONUNUN ANLATILDIĞI DİYANET FETVA SAYFASINA BURADAN ERİŞEBİLİRSİNİZ!
Kuran'da midye helal mi, haram mı?
"Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir" ifadelerinin yer aldığı Diyanet fetvasında, şöyle denildi:
Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen 'deniz hayvanları' ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Şafii mezhebinde ise konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Evde midye dolma nasıl yapılır? İşte tarifi!
Evde midye dolma malzemeleri;
40 adet kabuklu midye
3/4 su bardağı zeytinyağı
2,5 su bardağı sıcak su
1 adet sıkılmış limon suyu
İç harcı için;
1,5 su bardağı pirinç
4 adet kuru soğan
50 gram dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe göre)
8 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
2,5 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tuz
Biraz demet dereotu
Evde midye dolmanın yapılışı
Evvela midyeleri bol suda güzelce yıkamak gerekiyor. Bitişik, kabuklu kısımlarını birbirinden ayırmadan keskin bir bıçak yardımı ile uç kısımlarından açmak gerekli.
Tüylü kısımlarını elinizle çekerek alıp kabuklu midyeleri soğuk su dolu bir kapta kısa süre bekletmeniz gerekecektir. Bol suda yıkayıp sularını süzdükten sonra ayrı bir yerde bekletin.
Ayıklanmış pilavlık pirinci, ılık ve tuzlu suda 15 dakika kadar bekletmenizde fayda var. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın ve diğer yandan da kuş üzümlerini kumunun çıkması için ılık suda bekletin.
Suyunu süzdüğünüz pirinci duru su çıkana kadar durulayın. Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde ısıtıp dolmalık fıstıkları hafif bir renk alana kadar kavurun. Pirinci ekledikten sonra kısık ateşte kavurmaya devam edin. Suyu süzülmüş ve durulanmış kuş üzümleri, tuz, karabiber, yenibahar, limon suyu ve toz şekeri de bu karışımın içerisine ekleyip karıştırın.
Sıcak suyunu verip kısık ateşte pirinçler hafif diri kalacak şekilde pişirmeye bırakın. İncecik kıyılmış dereotunu ekledikten sonra ılık pilavı bir kenara alıp dindirin. Kabuklarını araladığınız midyelerin iç kısımlarını birer tatlı kaşığı kadar iç pilavla doldurup sıkıca kapatın ve üzerine zeytinyağı gezdirin.
Midye dolmalarınızı kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirmeye bırakın ve tercihen soğuk olarak servis edin.