Mesleki eğitimde kamu ve özel sektör arasındaki iş birliği artırılacak, özel sektörün eğitim yönetiminde etkin olması sağlanacak. Özel sektörle yapılan protokoller kapsamında müfredat ve eğitim yöntemleri, teknolojik gelişmeler göz önüne alınarak güncellenecek. Bu düzenlemelerle, özellikle turizm sektöründe nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere uygulamalı eğitim programları devreye alınacak. Turizm meslek liselerinde okuyan öğrencilerin en az üç yabancı dil öğrenmeleri ve turizm işletmelerinde beceri eğitimi almaları yaygınlaştırılacak.

Mesleki Öğretmen Yetiştirme Programları Açılacak

Mesleki ve teknik öğretmen açığını kapatmak amacıyla üniversitelerle iş birliği içinde öğretmen yetiştirme programları açılacak. Ayrıca, öğrencilerin uygulamalı eğitim gördükleri işletmelerdeki usta ve öğreticiler için meslek içi eğitim projeleri geliştirilecek. Pilot illerde hayata geçirilecek projelerle mesleki eğitim merkezlerinde öğrencilerin daha donanımlı ve güncel bir eğitim alması sağlanacak.

Birinci ara tatil bugün sona eriyor Birinci ara tatil bugün sona eriyor

Yabancı Dil Eğitimi ve Bölgesel Beceri Haritası

Mesleki eğitimde ihtiyaç duyulan alanlarda yabancı dil eğitimine ağırlık verilecek ve mesleğe özgü dil eğitimi programları geliştirilecek. Bunun yanı sıra, sektör ve bölge düzeyinde beceri ihtiyaç haritaları oluşturulacak. İlgili okullarda yeni alanlar açılarak güncelliğini kaybetmiş alanlar kapatılacak. Gençlerin iş gücü piyasasına yönelik doğru tercihler yapması için çeşitli teşvik mekanizmaları, burs ve eğitim desteği gibi uygulamalar devreye girecek.

Mesleki ve Teknik Eğitim Bütüncül Bir Süreçle Planlanacak

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, mesleki ve teknik eğitimde bölüm ve alan bazında bölgesel ihtiyaç planlaması yapılacak. Eğitim kademeleri arasındaki geçişleri destekleyen programlarla, 60 mesleki ve teknik eğitim programı güncellenerek iş gücü piyasasıyla daha uyumlu hale getirilecek.

Kaynak: AA