Semra Köylü – Diriliş Postası

Erken teşhis, meme kanseri tedavisinin başarısındaki en önemli faktördür. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Küresel Meme Kanseri Girişimi’ne göre, erken tanı ve etkin tedavi yöntemleriyle meme kanseri ölümlerini %25 oranında azaltmak hedefleniyor. Kanserin erken evrede tespit edilmesi, hastanın cerrahi şansını artırarak daha az invaziv tedavi yöntemleri uygulanmasını sağlar.

Meme kanserinin belirtileri nelerdir? 

Meme kanserinde bazı belirtiler göz ardı edilmemelidir. Bunlar arasında meme dokusunda ele gelen ağrısız kitleler, memede boyut, şekil veya görünümde değişiklik, meme ucundan sıvı gelmesi ve ciltte çukurlaşma gibi değişiklikler yer alır. Ancak memedeki her kitle kanser değildir. Kitleler küçükken tespit edilirse tedavi başarısı oldukça yüksektir.

Hastanelerde "her gebe için bir ebe" dönemi başladı Hastanelerde "her gebe için bir ebe" dönemi başladı

Ameliyat hangi durumlarda gerekir? 

Op. Dr. Nazlı Yavuzer Türe, meme kanseri cerrahisinin sadece bazı durumlarda uygulanması gerektiğini vurguluyor. Hastalık, meme dokusunda sınırlıysa ve başka organlara yayılmamışsa ameliyat ilk seçenek olabilir. Ameliyat sırasında "güvenli cerrahi sınır" elde edilmesi büyük önem taşır. Bu, tümörlü hücrelerin cerrahi sınırın dışına yayılmasını engellemek için gereklidir. Aksi halde tümör, ameliyat sonrası tekrar nüksedebilir.

Ameliyat öncesi kemoterapi gerekir mi? 

2 cm’nin üzerindeki kitlelerde ameliyat öncesi kemoterapi uygulanması yaygındır. Bu tedavi ile tümör küçültülerek, daha az invaziv bir cerrahi işlem yapılabilir. Böylece meme dokusu korunabilir ve hastaların estetik kaygıları da azaltılmış olur.

Metastaz durumunda ameliyatın riski 

Meme kanseri, karaciğer, akciğer ve kemik gibi organlara yayılmışsa, ameliyat uygun bir tedavi seçeneği değildir. Bu gibi durumlarda öncelikle ilaç tedavisi ile hastalığın yayılımı kontrol altına alınmalıdır. Ameliyat, vücuda yayılmış kanserli hücreler üzerinde olumlu bir etki yaratmadığı gibi, bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Meme kanseri tedavisinde cerrahi, her zaman ilk seçenek olmayabilir. Hastalığın yayılım durumu, tümörün boyutu ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek, cerrahi karar verilmelidir. Özellikle erken teşhis durumlarında, cerrahi müdahale hastanın yaşam kalitesini artırabilir. Ancak ileri evrelerde kemoterapi ve ilaç tedavisi ön planda olmalıdır.

Editör: Semra Köylü