Avrupa'nın en prestijli tıp üniversitelerinden İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nde yürütülen çalışmaya ait numuneler, sıvı nitrojenle çalışan bir dondurucu sisteminde muhafaza ediliyordu.

30 YILLIK LÖSEMİ ÇALIŞMASI YOK OLDU

Fakat -190 derecede çalışan sistemde 22-23 Aralık'ta bir arıza meydana geldi. Üniversiteden pazartesi günü yapılan açıklamada numunelerin, 16 soğutucu tanka sıvı nitrojen aktaran sistemde teknik sorun yaşanmasının ardından kullanılmaz hale geldiği bildirildi.

Avrupa ülkeleri kanser tarama programlarında nasıl bir performans sergiliyor? Avrupa ülkeleri kanser tarama programlarında nasıl bir performans sergiliyor?

Tankların arıza durumunda 4 gün daha çalışabildiği belirtilirken, sorunun vaktinde çözülememesi nedeniyle numunelerin kaybedildiği aktarıldı.

Enstitünün güney kampüsünün dekanı Matti Sallberg "Bu, İsveç'te muhtemelen akla gelecek en kötü zamanda, Noel arifesinden sadece bir gün önce gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Dekan, soğutucu arızasında yaklaşık 30 yıldır hastalardan toplanan lösemi numunelerinin kaybedildiğini belirtti. Numunelerin geniş çaplı araştırmalarda önemli rol oynadığına işaret eden yetkili, "Bunların gelecekteki çalışmalar için kullanılması da planlanıyordu" dedi.

Sallberg, milyonlarca İsveç Kronu değerinde numunenin yok olduğunu söylerken, kayıplarla ilgili net rakam paylaşmadı.

MİLYONLARCA KRON HARCANMIŞTI

İsveç medyasındaki haberlerdeyse kullanılmaz hale gelen numunelerin değerinin 500 milyon kronu (yaklaşık 1,4 milyar TL) bulduğu bildirildi.

Sorunun herhangi bir sabotajdan kaynaklandığını düşünmediklerini belirten Sallberg, arızayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve polisin de incelemelerini sürdürdüğünü söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ