Kuzey Kore İşçi Partisi’nin beş gün süren genel kurul toplantısında konuşan Kim, ABD’yi “anti-komünizmi değişmez devlet politikası olarak benimseyen en gerici devlet” olarak tanımladı. Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kim’in konuşmasında ABD-Güney Kore-Japonya güvenlik iş birliğini “saldırı amaçlı bir nükleer askeri blok” olarak nitelendirdiğini aktardı.

Kim, “Bu gerçeklik, hangi yöne ilerlememiz gerektiğini ve ne yapmamız gerektiğini açıkça gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

Kim’in konuşmasında, Kuzey Kore’nin uzun vadeli ulusal çıkarları ve güvenliği için “en sert anti-Amerikan karşı hareket stratejisi”nin detaylandırıldığı belirtildi. Ancak KCNA, bu strateji hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Kim’in savunma teknolojisini geliştirme ve Kuzey Kore askerlerinin zihinsel dayanıklılığını artırma konularına vurgu yaptığı kaydedildi.

Trump ve Kim İlişkileri

Trump’ın başkanlık koltuğuna geri dönmesi, Kuzey Kore ile yüksek profilli diplomasi ihtimalini yeniden gündeme getirdi. İlk başkanlık döneminde Trump, Kim ile üç kez bir araya gelmiş ve nükleer program hakkında görüşmeler yapmıştı. Ancak bu görüşmeler 2019 yılında, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlar konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle çökmüştü.

Kim-Trump görüşmeleri sırasında her iki lider de karşılıklı tehditlerden kişisel ilişkilere geçiş yapmış, Trump bir konuşmasında Kim için “Birbirimize âşık olduk” ifadelerini kullanmıştı. Ancak bu yakınlık, Pyongyang’ın ABD ve müttefiklerini hedef alan daha güvenilir nükleer füzeler geliştirme çabalarını artırmasını engelleyemedi.

Kuzey Kore-Rusya İşbirliği

Kuzey Kore’nin Rusya ile artan askeri iş birliği, diplomasiye dönüş çabalarını daha da karmaşık hale getiriyor. ABD, Ukrayna ve Güney Kore kaynaklarına göre, Kuzey Kore Moskova’nın Ukrayna’daki savaşına destek için 10.000’den fazla asker ve konvansiyonel silah sistemi gönderdi.

İsrail 72 saatte 184 Filistinli'yi katletti İsrail 72 saatte 184 Filistinli'yi katletti

Uzmanlar, Rusya’nın bu desteğe karşılık Kuzey Kore’ye gelişmiş silah teknolojisi sağlayabileceğini ve Pyongyang’ın daha güçlü nükleer füzeler geliştirme kapasitesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kursk bölgesindeki çatışmalarda 3.000 Kuzey Kore askerinin öldüğünü veya yaralandığını duyurdu.

Çin ve Rusya’nın Rolü

Çin ve Rusya, ABD ile ayrı anlaşmazlıklar içinde oldukları için, Kuzey Kore’nin tekrarlanan füze testlerine rağmen BM yaptırımlarını artırma çabalarını sürekli olarak engelliyor. Bu durum, Kuzey Kore’nin nükleer programına karşı küresel çabaları zorlaştırıyor.

Kim Jong Un, geçen ay yaptığı açıklamada, geçmişteki ABD müzakerelerinin yalnızca Washington’un “değişmez düşmanlığını” teyit ettiğini ve dış tehditlere karşı tek yolun nükleer kapasiteyi artırmak olduğunu söyledi.

Kuzey Kore’nin Gelecek Stratejisi

Kuzey Kore’nin yeni dönemde savunma teknolojilerine ve nükleer caydırıcılığa daha fazla odaklanması bekleniyor. Ancak, ABD’nin Ukrayna ve Orta Doğu’daki çatışmalara öncelik vereceği göz önüne alındığında, Trump ile Kim arasında kısa vadede bir diplomasi sürecinin yeniden başlaması düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Trump ve Kim arasında geçmişte kurulan diyalog, retorikten daha ileriye gidememiş olsa da, bölgede tırmanan gerilimlerin kontrol altına alınması için diplomatik yolların açık tutulması kritik önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi