Sağlık yetkilileri, hastaların belirtileri ciddiye almadığını ve hastaneye başvurmakta geciktiğini belirtti. Erken müdahalenin hayati önem taşıdığı menenjit vakalarının geç teşhis edilmesi, ölüm riskini ciddi oranda artırıyor.
ABD DESTEĞİ KESİLDİ, SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ
Şubat ayında ABD’nin sağlık yardımlarını kesmesiyle Nijerya’nın salgınla mücadelesi daha da zorlaştı. Özellikle ilaç ve tıbbi ekipman sıkıntısı, hastaneleri çaresiz bırakırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), menenjitin Nijerya için “acil düzeyde tehdit” haline geldiğini duyurdu.
VAKA TAKİBİ VE TOPLUMU BİLİNÇLENDİRME ÇABALARI SÜRÜYOR
Hükümet ve sağlık kuruluşları, yoğun vaka takibi, laboratuvar testleri ve bilinçlendirme kampanyaları ile salgının önünü kesmeye çalışıyor. Vatandaşlara yüksek ateş, ense sertliği, baş ağrısı gibi belirtiler gösterenlerin zaman kaybetmeden hastanelere başvurmaları çağrısı yapılıyor.
“MENENJİT 24 SAAT İÇİNDE ÖLÜMCÜL HALE GELEBİLİYOR”
Sınır Tanımayan Doktorlar Nijerya Temsilcisi Simba Tirima, “Sadece birkaç hafta içinde yüzlerce kişi hastanelere başvurdu. Menenjit çok hızlı seyrediyor; bazı hastalar 24 saat içinde hayatını kaybediyor,” dedi. Tirima, aşılama kampanyalarının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
MENENJİT NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?
Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan menenjit, bakteriyel, viral, fungal ve parazitik olmak üzere farklı türlere ayrılıyor. En tehlikeli form olan bakteriyel menenjit, özellikle çocuklar ve yaşlılar için ölümcül olabilir.
Hastalığın en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, ense sertliği, ışığa hassasiyet ve bilinç bulanıklığı yer alıyor. Bebeklerde ise huzursuzluk, kusma ve bıngıldakta şişlik gibi belirtiler görülebiliyor.
ULUSLARARASI ÇAĞRI: DESTEK YETERSİZ, RİSK BÜYÜYOR
Uzmanlar, Nijerya’daki menenjit salgınının sadece yerel bir tehdit olmadığını vurgulayarak, uluslararası toplumun daha fazla destek sağlamaması halinde krizin büyüyerek çevre ülkelere yayılabileceği uyarısında bulundu.