Muhammed Durak - Muhabir
Geçen yıl, özellikle Karayipler, Meksika ve Orta Amerika kıyıları ile Kiribati ve Fiji gibi Pasifik adalarında, benzeri görülmemiş düzeylerde mercan ağarma ve ölüm oranları kaydedildi.
Verilere göre, mevcut eğilimler devam ederse mercan resiflerinin yakın gelecekte yok olabileceği öne sürülüyor.
2023, hem karada hem de okyanusta rekor sıcaklıkların kaydedildiği bir yıl oldu. Özellikle etkilenen bölgelerde, örneğin Jamaika çevresinde, aşırı günlük hava sıcaklıkları ve uzun süreli yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları gözlendi.
Bu termal anormallikler, bugüne kadar Kuzey Yarımküre'de kaydedilen en şiddetli mercan ağartma olaylarına neden oldu. Gözlemlenen eğilimler doğrultusunda, benzer etkilerin Güney Yarımküre'deki mercan resiflerinde de yaşanması bekleniyor.
Araştırmacılar, ağartma olaylarını tahmin etmek için sıcak nokta analizini kullanarak deniz yüzeyi sıcaklığının belirli bir sınırı aştığı alanları belirlediler.
2023'teki mekansal ve zamansal eğilimler, büyük okyanus akıntılarının tropik bölgelerden kutuplara ısı transferinde hızlanma olduğunu gösterdi.
Bu ısınma, sadece kutup altı okyanuslarını değil, aynı zamanda kutup buzunun erimesine ve okyanus tabakalaşmasının artmasına da katkıda bulunuyor.
Bu değişiklikler, küresel olarak mercan resiflerinin sağlığı ve hayatta kalması için önemli tehditler oluşturuyor.
Araştırmanın başyazarı Thomas Goreau'ya göre, mercan resiflerinin durumu 1980'lerden bu yana kötüleşiyor. Yüksek sıcaklıklar, ağarma ve ölümle sonuçlanıyor.
Bu araştırmanın bulguları, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için acil eylemlere ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Mercan resifleri, zooxanthellae adı verilen alglerle simbiyotik bir ilişki içinde olan mercan polipleri tarafından inşa edilmiş su altı ekosistemleridir.
Ancak, artan okyanus sıcaklıkları gibi çevresel değişikliklere son derece hassastırlar. Bu değişiklikler, mercanları strese sokar ve ağarmaya neden olabilir, bu da ölümlere yol açabilir.