Dünyanın dört bir yanında, Berlin, Brüksel, Rio de Janeiro, Yeni Delhi gibi şehirlerde, sivil toplum grupları ve genç liderliğindeki Fridays for Future hareketi tarafından organize edilen 150’den fazla etkinlik planlandı. Almanya'da, 100 protestonun kaydedildiği ülkede, Berlin, Hamburg ve Münih'te en büyük iklim grevlerinin gerçekleşmesi bekleniyor.

AB, dondurulan Rus varlıklarını teminat göstererek Ukrayna’ya 35 milyar avro kredi verecek AB, dondurulan Rus varlıklarını teminat göstererek Ukrayna’ya 35 milyar avro kredi verecek

New York'taki eylemler, fosil yakıt endüstrisinin “temellerine” karşı çıkmayı hedefliyor. Organizatörlerden Helen Mancini, “Kirleten şirketler, onları finanse eden bankalar ve iklim konusunda başarısız olan liderler” üzerine odaklandıklarını belirtti. Şehirdeki eylemler, Brooklyn Köprüsü'nde bir yürüyüş ve ardından 1,000 kişinin katılması hedeflenen bir miting ile devam edecek.

İklim Hedefleri ve Emisyonlar

Fridays for Future, Greta Thunberg’in 2018 yılında İsveç parlamentosunun önünde iklim eylemi için başlattığı oturma eylemiyle başladı. Thunberg'in başlattığı hareketten bu yana, fosil yakıtların yanması sonucu küresel karbon dioksit emisyonları yaklaşık %2.15 arttı. Ancak emisyon artışının, önceki on yıllara göre yavaşladığı ve bu emisyonların yakın zamanda zirve yapması bekleniyor.

Son beş yılda temiz enerji kaynakları, fosil yakıtlardan iki kat daha hızlı büyüdü. Güneş ve rüzgar enerjisi, fosil yakıtlara dayalı elektriği geride bıraktı. Ayrıca, gelişmiş ülkelerde emisyonlar düşüş gösterdi ve 2023 yılı, son 50 yılın en düşük seviyelerine ulaştı.

Geçen yıl, dünya ortalama sıcaklıkları 0.29 derece Celsius arttı ve 2023’ün, tarihindeki en sıcak yıl olma yolunda olduğu belirtiliyor. İklim Haftası NYC etkinlikleri ve BM Genel Kurulu, iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası iş birliğini artırmayı amaçlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi