Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, bölgedeki turbalık alanların ve orman yangınlarının sonbahar sıcaklık dalgalanmalarıyla birlikte yanmasının şehri kaplayan kirliliğin ana nedeni olduğunu açıkladı. Kiev'de yaşayanlara dışarı çıkmamaları ve pencerelerini kapalı tutmaları tavsiye edildi.

Cuma günü sabah saatlerinde Kiev, İsviçreli IQAir'in gerçek zamanlı veri tabanında en kirli büyük şehir olarak listelendi. Gün ilerledikçe hava kalitesinde bir miktar iyileşme görülse de, yangınların başkentin kuzeyindeki Vyshhorod bölgesinde devam ettiği bildirildi.

Sağlık Riskleri ve Tavsiyeler

Yetkililer, havadaki ince partikül kirliliği (PM2.5) seviyesinin tehlikeli boyutlara ulaştığını ve bunun kısa vadede öksürük, uzun vadede ise akciğer ve kalp sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabileceğini belirtti. Kiev halkına, bol su içmeleri, hava temizleyici kullanmaları ve dışarıda geçirdikleri süreyi sınırlamaları önerildi. Özellikle solunum ve kalp-damar hastalıkları olan kişilere bu tavsiyelere uymaları gerektiği hatırlatıldı.

Yangınlar ve hava kirliliği, insan kaynaklı iklim değişikliğiyle doğrudan bağlantılı olmasa da, sıcaklıkların artması ve havanın kuruması yangınların yayılma riskini artırıyor. Orman yangınları, kilometrelerce uzaklıktaki bölgelerde dahi hava kalitesini bozabiliyor ve büyük sağlık riskleri oluşturabiliyor.

Gazze’de can kaybı 43 bin 391’e yükseldi Gazze’de can kaybı 43 bin 391’e yükseldi

Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya Desteği

Kiev'deki bu olumsuz hava koşulları, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Ukrayna ziyareti sırasında yaşandı. Leyen, AB'nin Rusya'nın dondurulmuş varlıklarını kullanarak Ukrayna'ya 35 milyar Avro kredi sağlayacağını açıkladı. Ancak hava kirliliğinin Leyen'in ziyaretini olumsuz etkilemediği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi