Berfin Bitirim-Muhabir
Gündelik hayatımızda en çok kullandığımız materyallerden biri olan kağıdın son haline nasıl dönüştüğü merak konusu oluyor. Özellikle kullanılmış kağıtların geri dönüşüm süreçleri ile ilgili soru işaretleri birçok kişinin aklındaki soru işaretlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Kullanılan kağıtların geri toplanarak geri dönüştürülmesi ile ilgili bildiğimiz detayları sizler için derledik. Peki kullanışmış kağıtlar nasıl geri dönüştürülür? Atık kağıtlara ne olur? İşte yazılar yazdığımız hayallerimizi çizdiğimiz kağıtların önümüze gelme serüveni…
KAĞITLAR GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜR MÜ?
Kağıtlar geri dönüştürülmesi zor materyallerden biridir. Kağıtlar maksimum 5-7 kez geri dönüştürülebilir. Kağıdın zor geri dönüştürülebilir olmasının nedenlerinden biri de uzun liflerden oluşması olarak karşımıza çıkıyor. Geri dönüştürülecek olan kağıtların lifleri önce parçalanır ve ardından kısalması sağlanır. Bu durum bu işlemin zorluklarından biri.
Geri dönüşüm ömrünü doludan atık kağıtlar ise hamur kağıdı olarak kullanılmaya devam edilebilmektedir.
HANGİ KAĞITLAR GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜR?
Hemen hemen her kağıt türü geri dönüştürülebilme kapasitesine sahiptir. Fakat kağıt dönüşüm kutularında genel olarak kahverengi zarflar, kraft zarflar karbon kağıtlar, kağıt havlular, mendil, şeker ambalajları yer almaz.
Genellikle karton, gazete, dergi, kılavuz, broşür, ofis kağıtları geri dönüştürülerek yeniden insanların hizmetine sunulur.
KAĞIT NASIL GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜR?
Kağıtlar sınıflarına ayrıldıktan sonra hamura dönüştürülmeye başlanır ve bu bazı kimyasalların yardımıyla gerçekleştirilir. Kağıdın kimyasallarla karıştırılmasından önce kağıtlar ufak parçalara ayrılır. Kağıtlarda bulunan tutkal mürekkep gibi kirlerin çıkarılması için delikli eleklere atılır.
Bu aşamanın ardından hamurdaki liflerden mürekkep çıkarılmaya başlanır ve ayrıştırma evresi gelir. Hafif ve minik mürekkepler su yardımıyla kolayca çıkartılırken, daha ağır mürekkeplerin temizlenmesi için flotasyon denilen bir işlem ile hava kabarcıkları kullanılarak çıkarılıyor.
Bu işlemlerin ardından hamur dövülmeye başlar ve lifler teker teker ayrılır. Kağıt hamurları oksijen, klordioksit ya da hidrojen peroksit ile ağartılarak beyazlaştırılır.
Yeniden oluşturulan kağıdın daha güçlü olması için içerisine işlenmemiş ağaç lifleri karıştırılır. Karışım kağıt yapma makinesine gönderilir ve eleğe gönderilir. Ardından keçe baskı merdanesi ile hızlıca sağa sola sallanır.