Nilay Çekiç - Muhabir

Askıda kebap kampanyası ile ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dürüm Askıda kebap kampanyası ile ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dürüm

Kozmetik bir ürünü satın almadan önce içerik listesini okumak neye para vermek üzere olduğunuzu bilmenin tek şartıdır. Ürünün lüks bir marka tarafından üretilmesi parasını hakedecek kaliteli ve aktif içeriklerle dolu olduğunun kanıtı değildir. Marka bilinirliği yüksek olan A markasına ait bir toniğinin içinde en çok kullanılan ürün su olabilir, ya da daha az marka bilinirliği olan B markasının kreminin içerisinde vazelin olabilir. Bu yüzden bir kozmetiği içerik listesini okumadan satın almamanız sizin için faydalı olabilir.

6803

Peki bir ürünün içerik listesi nasıl okunur anlatalım;

Öncelikle içerik listesi bir üründe en çok kullanılan üründen en az kullanılana doğru yazılmaktadır. Yani listenin en başındaki ürün en çok kullanılan, en sonundaki ise en az kullanılan üründür. Ürünün yüzde doksanını listenin ilk 5 - 10 içeriği oluşturmaktadır. En son satırdaki ürünler genellikle renklendirici ve koruyucular olup, çok az kullanılmaktadır.

Ürün içeriğini okurken dikkat ederseniz ki ürün içeriklerin yüzdeleri verilmez. Çünkü yüzdeleri verilirse aynı ürünü başka markalar ya da imitasyoncular tarafından üretebilir ve formül gizliliği ortadan kalkarak açığa çıkar. Ayrıca %1 den az kullanılan ürünler çok kullanılandan az kullanılana doğru yazılmak zorunda da değildir. Örneğin bir ürünün son iki içeriği paraben, parfüm diye bitiyorsa parfüm parabenden daha az kullanılmış olmayabilir.

Controversial Beauty

Bir ürünün içerik listesi elinizde yoksa ve buna ulaşmak istiyorsanız çözüm oldukça basit. Ürünün adı + ingredients kalıbı ile Google’da aratarak içerik listesine ulaşabilirsiniz. Ya da Cosdna adlı web sitesi üzerinden içeriklerin görevleri, toksite, iritasyon, komedojenik düzeyi gibi bilgilerine ulaşabilmeniz oldukça mümkün.

Editör: Nilay Çekiç