"Ulu Dala Altındarı" (Büyük Bozkır Altınları) temalı sergi, Altay Dağları'ndaki kazılardan çıkarılan, çoğu Sakalar ve Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait yaklaşık 2 bin 500 tarihi eseri içeriyor.

Silvan'da Gazze'deki zulmü anlatan resim sergisi açıldı Silvan'da Gazze'deki zulmü anlatan resim sergisi açıldı

Sakalar döneminde ustalar tarafından yaratılan altın eserler, büyüleyici tasarım ve inci işlemeleriyle dikkat çekiyor. Ünlü Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynolla Samaşev, sergideki eserlerin en eskisinin 3 bin, en yenisinin ise 1.000 yıl önce yapıldığını belirterek, "Eserler, altın üretimi ve tekniğinin bu topraklarda en yüksek düzeye ulaştığını gösteriyor." dedi. Samaşev, sergilenen eserlerin Doğu Kazakistan'daki Sakalar'a ait mezar, kurgan ve külliyelerden elde edildiğini ifade etti.

Kazakistan'da Kağan'a Ait Olduğu Tahmin Edilen 3 Bin Yıllık Altın Eserler Sergileniyor2

Saka inancına göre, yaşamını yitiren hükümdarlar ve öne çıkan askerler, altın işlemeli giysilerle gömülür, yanlarında değerli eşyaları ve atları da bırakılırdı, çünkü hayatın öteki dünyada devam ettiğine inanılırdı. Ayrıca, Batı Göktürk Kağanlığı dönemine ait bir mezarda yapılan kazılardan çıkan ve kağana ait olduğu tahmin edilen altın eserler de sergide görülebilir.

Kazakistan hükümetinin 2016'dan bu yana Doğu Kazakistan’da başlattığı kapsamlı kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Samaşev, “Bu süreçte yer aldım ve bu 8 yılda yapılan kazıların sonucunda müzelerimiz 28 bin paha biçilemez eserle zenginleşti.” dedi. Sergi, 20 Ekim’e kadar ziyarete açık kalacak.

Kazakistan'da Kağan'a Ait Olduğu Tahmin Edilen 3 Bin Yıllık Altın Eserler Sergileniyor3

Kaynak: AA