Celal Topçu - Diriliş Postası
Katı hal kaya bataryaları geleceği vaat eden bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Danimarka Teknik Üniversitesi'nde (DTU) araştırmacı olan Mohamad Khoshkalam, kaya silikatlarından oluşan yeni bir malzeme geliştirdi. Bu malzeme, yer kabuğunda en bol bulunan minerallerden olan potasyum ve sodyum silikatlardan oluşuyor ve doğada bolca bulunuyor.
Yeni süper iyonik malzeme
Bu yeni malzeme, süper iyonik olarak adlandırılıyor ve iyonları yaklaşık 40 derecede iletebiliyor. Ayrıca, mevcut lityum-iyon pillerde kapasite ve hizmet ömrünü artırmak için kullanılan kobalt gibi pahalı ve çevreye zararlı metaller gerektirmeden çalışıyor. Üretimi oda sıcaklığına yakın sıcaklıklarda gerçekleşebileceğinden ölçeklendirme de daha kolay hale geliyor.
Potasyum silikatın önemi
Katı hal elektroliti olarak potasyum silikatın kullanılabileceği uzun zamandır biliniyor. Ancak potasyum iyonları büyük olduğu için yavaş hareket ediyorlardı. Bu da elektrolitin iletkenliğini düşürüyordu. Khoshkalam, iyonların lityum bazlı elektrolitlerden daha hızlı hareket etmesini sağlayan bir süreç keşfetti ve bu sürecin ve teknolojinin patentini aldı.
En az 10 yıl daha beklemek gerekli
Katı hal kaya bataryaları için henüz yolun çok başındayız. Mohamad Khoshkalam, halihazırda teknolojisi için patent almış ve batarya şirketleri için katı hal elektrolit bileşenleri geliştirecek olan K-Ion adlı şirketini kurma aşamasında. Bir prototipin 1-2 yıl içinde hazır olması bekleniyor. Ancak, kayalardan imal edilmiş bataryaya sahip elektrikli bir araç kullanmak için en az 10 yıl beklememiz gerekebilir.
Kaya silikatlarından yapılan katı hal bataryalar, elektrikli araçların geleceği için umut vadediyor. Çevre dostu, verimli ve güvenli olmaları, elektrikli araçların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilir. Bu teknoloji, elektrikli araçların yaygınlaşması ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım olabilir.