Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde hobi olarak kurduğu çiftliğinde canlı sülün koleksiyonu yapmaya başlayan Manisalı iş adamı Salim Yavaş, dünyadaki 50'ye yakın sülün cinsinin tamamına yakın bir kısmını yetiştirmenin yanında, 144 ülkeye ait 2 bine yakın pul koleksiyonunu da bir kitapta topladı. İnşaat Mühendisi olduğunu ve müteahhit olarak özel ve resmi kurumlara bir çok işler yaptığını kaydeden iş adamı Yavaş, 1990 yılından itibaren turizm sektöründe çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Çocukluk yaşlarından itibaren doğa ve hayvanları sevdiğini anlatan Yavaş, başlangıçta Şehzadeler ilçesinde hobi olarak kurduğu çiftliğinde canlı sülün koleksiyonu yapmaya başladığını belirterek, “Zaman içerisinde dünyadaki 50'ye yakın sülün cinsinin tamamına yakın bir kısmını elde ederek 'Dünya Sülün Üreticileri Birliği'ne üyeliği kabul edildim. Çiftliğimde farklı türde tavus kuşları, süs tavukları, güvercinler gibi değişik tür ve ırkta kanatlı hayvan da yetiştiriyorum. Çocukluğumdan bu yana devam eden pul koleksiyonumu çok sevdiğim kuşlarla bir araya getirmeyi düşündüm.” dedi.

Yurtdışı seyahatlerinde vaktini pul toplamaya ayırdığını söyleyen Yavaş, “Pul biriktirme hevesim sadece dükkanımıza ve evimize gelen mektup zarfları ve kartpostallar üzerindeki pulları itina ile çıkarıp ilk edindiğim pul defterime özenle yerleştirmekten ibaretti. Zamanla yurt dışından gelen mektuplardaki pulları da biriktirmeye başladım. Sonraları yurt dışı seyahatlerinde de zamanımın büyük kısmını bu işlere ayırdım. Osmanlı pulları, Cumhuriyet dönemi pulları, Kızılay pulları, Hatay Devleti pulları, USA posta pullarının tamamını koleksiyonuma dahil ettim. Dünya'da Atatürk ile ilgili çıkan pullar biriktiriyorum” diye konuştu.
Hobi olarak başlayan bu tutkunun filatelik bir koleksiyon olmakla birlikte bilimsel bir boyuta da ulaştığını ifade eden Yavaş, koleksiyonerin paylaşımcı olması düşüncesiyle keyif alınacağını düşünerek ‘Pullara konan kuşlar’ adlı kitapta hepsini bir araya getirdiğini belirtti.

Edirne'deki gastronomi festivalini 28 bin kişi ziyaret etti Edirne'deki gastronomi festivalini 28 bin kişi ziyaret etti

Kitabı hazırlarken 2 bine yakın pul ve zarfın taranarak, ülkelere göre ayırdığını anlatan Yavaş, “Kitabımdaki pulları toplamda 144 ülkeyi de bulundukları kıtalara göre sıraladım. Türkiye'nin pullarında yer alan bütün kuşlarla ilgili kısa bilgiler verdim. Ülke pullarında ise bazı kuşların adlarını yazdım. Doğamızı süsleyen kuşlar tarihte diğer hayvanlara göre önemli bir yerde olmuşlardır. Güvercin ve zeytin barış sembolü olarak filatelide çokça kullanılmıştır. Birçok ülke çıkardıkları pullarda gagasında zeytindalı taşıyan güvercinleri resmetmişlerdir. Geride kalan yüzyıllarda güvercinler posta işlerinde de kullanılmışlardır. Posta güvercinleri haberleşmede önemli bir yer tutmuştur. PTT, logo olarak stilize edilmiş bir güvercin motifi kullanmaktadır” dedi.

Kaynak: İHA