Dünyada Ramazan Bayramı kutlanıyor Dünyada Ramazan Bayramı kutlanıyor

Hüseyin Türkoğlu / Diriliş Postası

BARIŞ dini İslam’ın şartlarından birisi olan orucun ifa edildiği Ramazan ayının rahmet ve bereketi tüm dünyayı kuşatmış durumda. Mekke’den 14 asır önce doğan İslam güneşi bugün dünyanın her köşesini aydınlatıyor. 2 milyarı aşkın Müslüman’ın yüreği Ramazan heyecanı ile atıyor. Bu kutlu zaman diliminde bütün Müslümanlar aynı amaç için bir araya geliyor.

  • GÜNÜN AYETİ
    Elif, lâm, râ. Bu (Kur’an), sonsuz hikmet sahibi ve her şeyden haberdar olan Allah tarafından bütün yönleriyle ayetleri mükemmel hâle getirilmiş, sonra da ayrıntılı bir şekilde açıklanmış bir kitaptır. (HUD, 1)

KÂBE’DE UMRE BEREKETİ

Orucu, iftarı, teravihi ve diğer vecibeleri ile Müslümanlar, bu kutlu ayı en güzel şekilde idrak etmenin gayreti içinde. İftar sofralarından her beldede birlik ve kardeşlik manzaraları yansıyor. Orta Doğu başta olmak üzere Doğu Türkistan’dan Avustralya’ya, Balkanlar’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika’ya dünyanın her köşesinde kalpler ilahi aşk ile bir başka atıyor bu ayda. Müslümanların kıblesi Kâbe bu ayın bereketinden istifade etmek isteyen Müslümanlar tarafından umre akınına uğrarken diğer dinî ve tarihî mekânlar da sürekli ziyaretçi ağırlıyor.

  • GÜNÜN HADİSİ
    Sahur yemeği ile gündüz tutacağınız oruca ve öğle üzeri uykusuyla da (kaylule) teheccüd (gece) namazına kuvvet kazanın. (İBN-I MÂCE)

DÜNYANIN HER YERİNE YARDIM

Zenginler fakirlerin üzerlerindeki hakkı olan zekât, sadaka ve fitresini takdim ederek yeni gönüller kazanıyor bu kutlu ayda. Eller dua dua göğe yükselirken iftar sofraları milyonların gönüllerini okşuyor.

Oruçlulara iftar vermenin faziletini öğreten hadisişeriflerin müjdesine nail olmak isteyen gönüller, tertip ettikleri iftar sofralarıyla daha bir zenginleşiyor. Kızılay başta olmak üzere birçok vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşu âdeta yardım yarışına giriyor bu kutsal ayda. Toplanan yardımlar ülke sınırlarını aşıp, uluslararası boyut kazanarak dünyanın neresinde bir ihtiyaç varsa oraya ulaşıyor.

  • GÜNÜN DUASI
    Ulu Allah’ım! Lütfundan bize helal ve bol rızık ver, bizi nimetlerinden mahrum etme. Verdiğin rızıkları bizim için bereketli kıl, katında bulunan nimetlere rağbetimizi artır ve bizi gönül zengini eyle.

FİLİSTİN İÇİN DUA VAKTİ

Bütün bu güzelliklerin yanında İslam dünyası bu Ramazan’ı buruk bir şekilde ifa ediyor maalesef. İşgalci İsrail’in Gazze’de işlediği vahşete bütün dünya seyirci kalıyor.

İbadet mevsiminde kadın, çocuk, yaşlı denmeden emsali görülmemiş bir katliam yaşanıyor. Dolayısıyla başta Filistin olmak üzere insanların hayatını kaybettiği, yaralandığı, yurtlarını terk etmek zorunda kaldığı bütün beldelerin huzura kavuşması için de dua edelim bugünlerde.

Ramazan'ın Bereketindenn Istifade EdilmeliOduncunun ağır hesabı

Şehrin ileri gelenlerinden zengin bir zat vefat eder. Vasiyeti gereği, kabre konulduğu ilk gece yanında birisinin olması istenir. Bu teklifi kabul edene, merhumun vasiyetine uygun olarak servetinin yarısının verileceği duyurulur. Ölenin çocukları kime teklif götürdülerse de kimse kabul etmez. En sonunda kenar mahallede oturan ve kıt kanaat geçinmeye çalışan bir oduncu, artık rahat bir hayat yaşayacağını düşünerek teklifi kabul eder.

Vefat eden kişinin kabrinin yanına bir çukur daha açılır ve oduncu ilk gece için buraya konur. Sorgu melekleri geldiğinde, “Ölen zaten bizim, onun hesabını yarın da sorarız. Bugün şu misafiri sorguya çekelim” der ve ağır imtihan başlar.

Oduncunun tek varlığı bir ip ve baltasıdır. Günün sabahına kadar “Nereden kazandın, nasıl aldın, kazandıklarını nerelere harcadın?” gibi soruların hesabını vermeye çalışır. Sabah olur olmaz da kabirden çıkar.

“SERVETİNİZİ İSTEMİYORUM”

Cenaze sahipleri ile birlikte bölge halkı da merakla bekler oduncunun neler yaşadığını. Fakat oduncu çıkar çıkmaz hızla uzaklaşmaya çalışır. Zorla durdurularak “Artık zengin oldun, anlat bakalım neler yaşadın?” denince de âdeta patlayarak;

- Ben sabaha kadar bir ip ile baltanın hesabını veremedim. Sizin servetinizi istemiyorum” der ve yoluna devam eder.

...

Fitre

Fitre ne zaman verilir?

INSAN olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olan fitre, Ramazan ayının sonuna yetişen ve asli ihtiyaçlarından başka en az nisap miktarı mala sahip bulunan her Müslüman’ın vermesi vacip olan bir sadakadır.

BAYRAMDAN SONRASI MEKRUH!

Ramazan Bayramı’nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vacip olmakla birlikte, Ramazan ayı içinde de verilebilir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için, bayramdan önce verilmesi daha iyidir. Ancak bayram sabahına kadar sadaka-i fıtır verilmemiş ise bayram günlerinde ödenmesi gerekir. Fitrenin bayramdan sonraya bırakılması mekruhtur ve mümkün olan ilk fırsatta verilmelidir.

...

Kadir Gecesi

Kadir (kadr) kelimesi sözlükte “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Kur’an-ı Kerim’de ‘’bin aydan daha hayırlı’’ olduğu ifade edilen Kadir Gecesi, yüce kitabımızın Cebrail (as) tarafından indirilmeye başladığı kutlu gecedir. Kadir Gecesi’nin tam olarak hangi güne denk geldiği bilinemese de hadisişeriflerde bu gecenin Ramazan ayının son on günü içerisinde aranması tavsiye edilmiştir. Yaygın bir görüş olarak da Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27. gecesine tekabül ettiği düşünülmektedir. Bir hadisişerifte Kadir Gecesi’nin geçmiş bütün günahların affolunduğu gece olduğu belirtilmektedir.

...

Düğün Kebabı

Sahur menüsü

Pırasa çorbası

Güveç

Sebzeli makarna

Ayva tatlısı

İftar menüsü

Çerkez çorbası

Düğün kebabı

Pirinç pilavı

Şekerpare

Düğün Kebabı tarifi

Malzemeler: 1 kg kuzu kuşbaşı, 2 yemek kaşığı tereyağı, 4 adet soğan, 1 tatlı kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, az miktarda karabiber ve 4 su bardağı su.

Yapılışı: Yağ bir tencereye konularak eritilir. Sonra etler üzerine katılarak 3-4 dakika kavrulur. İnce bir şekilde doğranmış soğan ilave edilerek pembeleşinceye kadar birlikte kavrulur. Sonra salça da katılarak 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz, karabiber ve sıcak su ilave edilerek ağır ateşte 1,5 saat pişirilir. Pilavla birlikte servis edilir.

Muhabir: Hüseyin Türkoğlu