Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Başbakan Binali Yıldırım’ı gündem dışı bir programla kabul etti. Yaklaşık 1.5 saat süren bu görüşmenin ardından 6 bakanın görev yeri değişti, 5 yeni isim kabineye girdi. Toplantı gündem dışıydı ama beklenmeyen değildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Metal yorgunluk var” sözleri ve ardından Başbakan Yıldırım’ın, “Bu dönem, yeni sistemin hazırlıklarının en titiz ve seri şekilde yapılacağı bir dönem olacak” açıklamalarından sonra kamuoyu bir değişimin olacağını biliyor ve bekliyordu.
Kabine değişikliği ne ifade ediyor?
Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu çalışma hayatı, endüstri ilişkileri, kadın, gençlik, çalışan çocuklar, sosyal politika, işsizlik, istihdam, kayıt dışı, yoksulluk, gelir dağılımı, mesleki eğitim, mesleki yeterlilik, iş sağlığı ve güvenliği alanlarında çalışmalar yaptı.
Yeni Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak. Rizeli olan yeni Spor Bakanı Bak’ın neredeyse hayatı küçük yaşlardan beri spor yöneticiliğiyle geçti. Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığı, çeşitli kulüplerde yöneticilik yaptı. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda görev aldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na getirilen Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Belediye Başkanlığı döneminden beri milletin gönlünü kazanmasını bilmiş, tabanda sevilen bir isim.
Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AK Parti hükümetinin yüzü. Bu sefer aktif bir bakanlıkta.
Yeni Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli hükümette Başbakan Binali Yıldırım’ın adeta sağ kolu ve Milli Savunma gibi önemli bir bakanlığa getirilmesinin en önemli nedenlerinden biri FETÖ soruşturmalarının şaibeden uzak devam etmesini amaçlıyor.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılması, bazı yayınlarla yıpratılmasına bağlandı. Yeni Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise hem parti teşkilatına hakim hem de tabanda sevilen hukukçu bir isim.
Yeni Sağlık Bakanı Ahmet Demircan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu çalışmalarında başarılı çalışmalar yürüten bir isim.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı istişare ile ortaya çıkan yeni kabinenin fotoğrafını çektiğimizde şunu söyleyebiliriz.
Giden her isim için “yıprandı, yoruldu ve geriye çekildi yorumu yapmak” hatalı olacaktır. Yeni isimlerin en büyük özelliği ise emanet aldıkları görevlerin uzmanları olmaları. Dolayısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan milletin taleplerine kulak vererek, Başbakan ile de istişare edip, kabinede değişikliğe gitti. Ancak kabinede görev almayanlar siyasetin yine kritik noktalarında yeni görevlerde görme ihtimalimiz çok yüksek. Örneğin Turizm eski Bakanı Nabi Avcı için kulislerde yeni Meclis başkanı olma ihtimali ve bazı eski bakanların da Beştepe Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı’na yakın yeni görevlere gelme ihtimalleri konuşuluyor.
Kabinenin ardından AK Parti teşkilatında da değişikliğe gidilmesi her an gündeme gelebilir. Kabine değişikliğini iki kelimeyle özetlemek için, “Uzmanlık ve başkanlığa hazırlık” deseydik yanılmış olmazdık.
Vatan ve millet için en iyisi olsun inşallah…