İstiklal Marşı’nın kabulünün üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen her yıl büyük bir coşku ve farklı farklı etkinliklerle kutlanmaktadır. On kıtalık olan bu eser, her okunduğunda Türk milletinin içini coşku ve milli duygularla doldurur. Peki, İstiklal Marşı bestecisi kimdir, adı nedir? İstiklal Marşı hangi yılda, ne zaman bestelenmiştir? İşte tüm detaylar haberimizde.

İSTİKLAL MARŞI BESTECİSİ KİMDİR, ADI NEDİR?

İstiklal Marşı’nın kabulünün üzerinden tam 101 yıl geçti. Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşımız, 1921 yılında TBMM’de kabul edilmişti. İstiklal Marşı’nın bestesi ise Osman Zeki Üngör'e aittir.

İSTİKLAL MARŞI HANGİ YILDA, NE ZAMAN BESTELENMİŞTİR?

İstiklal Marşı'nın, güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği esnada Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. Bağımsızlığımızın ve mücadelemizin sembolü olan şiir, 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya toplam 24 besteci katıldı.

İlk önce 1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. 1930 yılına kadar bu beste çalınsa da 1930'da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı aynı zamanda Senfoni Orkestrası Şefi olan Osman Zeki Üngör'ün 1922'de bestelediği bugünkü şiir yürürlüğe kondu ve marş olarak okunmaya başlandı.

Editör: Haber Merkezi