İran’ın reformist Cumhurbaşkanı Masoud Pezeşkiyan, göreve geldiği Temmuz ayından bu yana ilk resmi yurt dışı ziyaretini Irak’a gerçekleştirerek, Bağdat ve Tahran arasındaki bağları derinleştirmek amacıyla bir dizi görüşme yaptı.

İran’ın Irak ile olan ilişkileri, hem ekonomik hem de dini ve siyasi sebeplerle büyük önem taşıyor. Özellikle, 2003 yılında ABD'nin Saddam Hüseyin rejimini devirmesinden bu yana bu bağ daha da güçlendi. İran, Irak’ta güçlü Şii milisleri desteklerken, ABD’nin ise hâlâ ülkede 2.500 askeri bulunuyor.

Almanya'nın aşırı sağcıları, Magdeburg’da göç karşıtı gösteri düzenledi Almanya'nın aşırı sağcıları, Magdeburg’da göç karşıtı gösteri düzenledi

Bölgesel Gerilimler ve ABD

Bağdat yönetimi, İran ve ABD ile olan ilişkileri arasında hassas bir denge kurmaya çalışıyor. Bu durum, özellikle Gazze’de süregelen İsrail-Hamas çatışması bağlamında daha da karmaşık bir hal aldı. Pezeşkiyan’ın ziyareti öncesinde Bağdat Havalimanı yakınlarında ABD askeri tarafından kullanılan bir bölgede bir patlama meydana geldi. Ancak olayda can kaybı yaşanmadı.

Ziyaret kapsamında Pezeşkiyan, Irak’ın güneyinde bir demiryolu projesini ve özerk Kürt bölgesinin başkenti Erbil’i de ziyaret etmeyi planlıyor. Ayrıca Kerbela ve Necef gibi Şii kutsal şehirlerine yapacağı ziyaretlerle dini bağları güçlendirmeyi amaçlıyor. 

Masoud Pezeşkiyan, Temmuz ayında İran’ın yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti. Bu ziyaret, Pezeşkiyan’ın bölgesel diplomasi çabalarını hızlandırma amacını taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi