Galler'in başkenti Cardiff'te Ruandalı Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak doğan saldırganın, Müslüman ve göçmen olmadığı vurgulanmasına rağmen sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler, aşırı sağcı grupların ırkçı ve Müslüman karşıtı şiddet eylemlerine yol açtı.

İngiltere'nin Southport kentinde 29 Temmuz'da gerçekleşen bıçaklı saldırının faili Müslüman ve göçmen olmadığı halde, aşırı sağcıların sosyal medyada yayılan dezenformasyon üzerine başlattığı İslam karşıtı ve ırkçı şiddet olayları ülke genelinde yayıldı.

Southport'ta 29 Temmuz'da gerçekleşen olayda, 17 yaşındaki saldırgan 3 çocuğu öldürdü ve 8'i çocuk olmak üzere 10 kişiyi yaraladı. Polis, saldırganın 18 yaşından küçük olduğu için kimliğini açıklamamıştı.

DSÖ'den Husam Ebu Safiyye açıklaması: İsrail bilgi vermiyor DSÖ'den Husam Ebu Safiyye açıklaması: İsrail bilgi vermiyor

Ancak saldırganın kimliğinin açıklanmaması, aşırı sağcılar arasında spekülatif haberlerin yayılmasına neden oldu. Saldırganın İngiltere'ye geçen yıl yasa dışı yollarla geldiği ve isminin "Ali" olduğu yönündeki yanlış bilgiler, aşırı sağcı hesaplar ve haber sitelerinde paylaşıldı.

Southport'ta bir dans kursunda 3 çocuğu öldürmekle suçlanan 17 yaşındaki şüphelinin ismi, kimliğinin açıklanması yönündeki kısıtlamanın kaldırılmasıyla Axel Muganwa Rudakubana olarak duyuruldu. Cardiff doğumlu olan saldırgan, Lancashire'daki Banks kasabasına taşınmadan önce Ruandalı Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti.

Saldırganın kimliği açıklanmasa da sosyal medyada Müslüman ve göçmen olduğu yönündeki yanlış bilgiler, aşırı sağ grupların ırkçı ve Müslüman karşıtı şiddet eylemlerine yol açtı.

Yargıç, Yanlış Bilgilerin Önüne Geçmek İçin Saldırganın Kimliğini Açıkladı

Axel, 1 Ağustos'ta 3 cinayet ve 10 cinayete teşebbüs suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Yargıç Andrew Menary, saldırganın kimliğiyle ilgili yayılan yanlış bilgileri dikkate alarak, kimliğinin açıklanması yönünde istisnai bir karar aldı. Savcılık ise saldırgana otizm spektrum bozukluğu teşhisi konulduğunu ve bir süredir evden çıkmaya ve ailesiyle iletişim kurmaya isteksiz olduğunu belirtti.

Olaylar Nasıl Başladı?

Southport'ta gerçekleşen olayın ardından, aşırı sağcılar polisle çatışarak Southport Islamic Society Camisi'ne saldırı düzenledi. Polisle çatışan aşırı sağcılar, çok sayıda polisin yaralanmasına ve bir polis minibüsünün ateşe verilmesine neden oldu. Southport'taki olaylar nedeniyle 53 polis ve 3 polis köpeği yaralandı, 5 kişi gözaltına alındı.

Aşırı sağcı şiddet olayları, 2 Ağustos'ta Sunderland'e sıçradı. Burada Masjid-e Anwaar-e Madinah Camisi'nin dışında toplanan aşırı sağcılar polisle çatıştı. Sunderland'deki olaylarda 3 polis yaralanırken, 10 aşırı sağcı gözaltına alındı. Aynı gün Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover'de de aşırı sağcılar kent meydanlarında ve camilerin önlerinde toplandı.

3 Ağustos'ta Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn dahil yaklaşık 20 İngiliz kentinde ve Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta aşırı sağcılar sokaklara indi. Bu kentlerde göçmenlere ait iş yerleri, camiler, polis araçları ve çevik kuvvet memurlarına saldıran 92 aşırı sağcı gözaltına alındı.

4 Ağustos'ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplanan aşırı sağcılar, göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef aldı. Rotherham'da düzensiz göçmen ve sığınmacıların kaldığı otelin önünde toplanan aşırı sağcılar, binaya taş ve sandalye attı. Bu kentlerde aşırı sağcılar, yer yer karşıt görüşlü gruplarla da çatıştı. Hull ve Stoke-on-Trent'te iki aşırı sağcının bıçaklandığı haberi olayların şiddetlenmesine yol açarken polis, bu haberlerin yalan olduğunu duyurdu. Blackpool ve Manchester'da polis eylemlerin sona ermesi çağrısı yaptı ve yeniden toplanmayı yasakladı.

Kaynak: AA