İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, yürüme çağındaki çocuklar, aldıkları kalorinin neredeyse yarısını ultra işlenmiş gıdalardan elde ediyor. Bu ürünlerin fazla tüketimi, ilerleyen yaşlarda obezite, kalp damar hastalıkları, mental sağlık sorunları ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Ultra İşlenmiş Gıdalar Sağlığı Olumsuz Etkiliyor!
Ultra işlenmiş gıdalar, genellikle daha yüksek yağ, şeker ve tuz oranına sahip endüstriyel olarak üretilen ürünlerdir. Bunlar; hazır yemekler, kahvaltılık gevrekler, yoğurtlar, bisküviler, sosisler, patates kızartması ve dilimlenmiş ekmek gibi gıdalardan oluşuyor. Araştırmacılar, çocukların bu tür gıdaları tüketmeye ne kadar yatkın olduğunu gözlemledi.
University College London'daki araştırmacılar, ebeveynlerden birkaç gün boyunca çocuklarının diyetlerini kaydetmelerini istedi. Daha sonra bu diyetler; işlenmemiş ya da minimum işlenmiş gıdalar (süt veya sebze gibi), işlenmiş bileşenler (tereyağı veya yağ gibi), işlenmiş gıdalar (peynir gibi) ve çok sayıda katkı maddesi içeren ultra işlenmiş ürünler olarak analiz edildi.
İki Yaşında Başlayan Alışkanlıklar Devam Ediyor!
Araştırmaya göre, çocuklar yaklaşık iki yaşına geldiğinde aldıkları kalorinin %47’si ultra işlenmiş gıdalardan oluşuyordu. Bu oran, çocuklar yedi yaşına geldiğinde %59’a yükseldi. Araştırmada yaklaşık 2.600 çocuk incelendi ve sonuçlar European Journal of Nutrition dergisinde yayımlandı.
Araştırmacılar, yürüme çağındaki çocukların genellikle aromalı yoğurtlar, yüksek lifli kahvaltılık gevrekler ve tam tahıllı ekmekler tükettiğini, yedi yaşındaki çocukların ise daha çok puding, tatlı gevrekler ve beyaz ekmek tüketmeye başladığını belirtti.
Araştırmanın baş yazarı ve University College London’da beslenme uzmanı olan Dr. Rana Conway, mevcut gıda ortamında çocukları sağlıklı beslemenin zor olduğunu ifade etti. Conway, "Ultra işlenmiş gıdalar, ebeveynlerin çocuklarına vermek istediği taze meyve ve sebze gibi gıdalardan genellikle daha ucuz," dedi.
Araştırmacılar, yürüme çağındaki çocukları ultra işlenmiş gıda tüketimine göre beş gruba ayırdı. En düşük seviyede, çocukların kalorilerinin %28’i bu gıdalardan gelirken, en yüksek seviyede bu oran %69’du. Ancak, tüm gruplardaki çocuklar, Birleşik Krallık hükümetinin önerdiği kalori alımının %5’i olan ilave şeker sınırını aşmıştı.
Yeni Politikalar Gerekli!
Araştırmacılar, erken yaşlarda şekillenen yeme alışkanlıklarının yaşam boyu devam edebileceğini belirtti. Araştırmanın bir diğer yazarı ve UCL’de obezite üzerine çalışan Clare Llewellyn, "Erken yaşlardaki yeme alışkanlıkları, çocukluk ve yetişkinlik boyunca devam eden alışkanlıkları belirlemede önemlidir," dedi. Ultra işlenmiş gıdaların çocuklar üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla yeni politikaların uygulanması gerektiğini savunan araştırmacılar, gıda paketlerine uyarı etiketlerinin eklenmesi ve sağlıklı gıdalar için ailelere sübvansiyon sağlanması gibi önlemler önerdi.
Araştırmada beyaz ve yüksek gelirli insanların, Birleşik Krallık genel nüfusuna kıyasla orantısız şekilde daha fazla temsil edildiği de belirtildi.