Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, M çiçeği (mpox) hastalığı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamada, hastalığın belirtileri, test yaptırma gerekliliği, tedavi süreci ve evcil hayvanlarla ilgili bilgiler verildi.
İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, M çiçeği hastalığıyla ilgili sıkça sorulan sorular ve yanıtları paylaşıldı:
M çiçeği nedir?
M çiçeği, semptomları çiçek hastalığına benzeyen, nadiren ölümcül olabilen viral bir hastalıktır. Bu hastalık, hem hayvandan insana hem de insandan insana bulaşabilir.
M çiçeği testi ne zaman yaptırılmalı?
M çiçeği belirtileri gösterdiğini düşünen veya M çiçeği hastasıyla yakın temasta bulunmuş kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve test yaptırıp yaptırmayacaklarına doktorun karar vermesi gerekmektedir.
M çiçeği belirtileri nelerdir?
Hastalık genellikle ateş, solunum sistemi semptomları (boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük), baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, büyümüş lenf nodları ve karakteristik cilt döküntüleri ile kendini gösterir.
M çiçeği belirtileri olan kişi ne yapmalı?
Yeni veya açıklanamayan cilt döküntüleri fark eden kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Test sonuçları çıkana kadar diğer insanlarla yakın temastan (cinsel temas dahil) kaçınılmalı. Test sonucu pozitifse, hasta, cilt döküntüleri iyileşene kadar kendini izole etmeli ve ateş, boğaz ağrısı gibi belirtiler ortadan kalkana kadar izolasyona devam etmelidir. İzolasyon sürecinde hasta, başkalarıyla temastan kaçınmalı ve yalnızca acil durumlarda dışarı çıkmalıdır. Cilt döküntülerini kapatmalı ve uygun bir maske takmalıdır.
M çiçeği nasıl tedavi edilir?
M çiçeği için özel olarak geliştirilmiş bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak çiçek hastalığını tedavi etmek için kullanılan antiviral ilaçlar, M çiçeği tedavisinde de kullanılabilir, ancak etkinlikleri kesin olarak kanıtlanmamıştır.
Evcil hayvanlara M çiçeği virüsü bulaşabilir mi?
M çiçeği virüsü zoonotik bir hastalık olmasına rağmen, şu anda evcil hayvanların yüksek risk taşıdığı belirtilmemektedir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, hastalığa ilişkin yanlış bilgileri yayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da açıkladı.