Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu
Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlükleri ve Açık Ceza İnfaz Kurumları bünyesinde hükümlüler milyonlarca fidanın toprakla buluşturdu, milyonlarca ağaca bakım yaptı. Denetimli serbestliğe ayrılan hükümlüler son üç yılda 2 milyon 309 bin 565 ağacın dikimini gerçekleştirdi, 3 milyon 251 bin 293 ağaca bakım yaptı, 326 Adalet Ormanı oluşturuldu. Hükümlü ve yükümlüler eliyle 2020 yılında 1 milyon fidanın toprakla buluşturulması hedefleniyor.
Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı, cezanın sosyal hayatta infazını sağlayan denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında, bazı hükümlüleri kamu hizmetlerinde çalıştırıyor. Denetimli serbestlik müdürlüklerinin koordinesinde infaz edilen kamu hizmeti cezası kapsamında bazı yükümlüler cezalarını fidan dikerek ve ağaç bakımı yaparak çekiyor. Bu kapsamda, 2017 yılı içerisinde 14 bin 630 yükümlü Türkiye genelinde 876 hektarlık alana 424 bin 721 fidan dikimi ve 569 bin 493 ağaca bakım çalışması yaptı. 2018’de 25 bin 484 yükümlü Türkiye genelinde bin 400 hektarlık alana 516 bin 52 fidan dikimi ve 1 milyon 211 bin 933 ağaca bakım çalışması yaptı. 2019’da ise toplam 40 bin 866 yükümlünün katılımıyla Türkiye genelinde 5 bin 390 hektarlık alana 620 bin 533 fidan dikimi ve 917 bin 659 ağaca bakım çalışması gerçekleştirildi. Böylece son üç yılda hükümlüler 2 milyon 309 bin 565 ağacın dikimini gerçekleştirirken, 3 milyon 251 bin 293 ağaca da bakım yaptı.
ADALET ORMANLARI OLUŞTURULUYOR
Ağaçlandırma ve Koordinasyon Projesi ile açık ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler ile denetimli serbestlik kapsamındaki yükümlülerin çalışmasıyla bu zamana kadar 326 Adalet Ormanı oluşturuldu, oluşturulan bu adalet ormanlarına 21 bin 976 hükümlü ve yükümlünün katılımıyla Türkiye genelinde 634 bin 649 adet fidan dikimi yapıldı. Ayrıca 6 bin 372 hükümlü ve yükümlünün katılımıyla 519 bin 432 ağaca bakım çalışması gerçekleştirildi. Yükümlülerin diktiği ağaçlardan 573 bin 123’ü yaşıyor.
Adalet Ormanı dışında, okul bahçesi, yol kenarı, kurum bahçesi gibi alanlarda 5 bin 952 hükümlü ve yükümlünün katılımıyla Türkiye genelinde 327 bin 842 hektara 113 bin 590 adet fidan dikimi, 2 bin 643 hükümlü ve yükümlünün katılımıyla 32 bin 776 ağaca bakım çalışması yapıldı.
İKİ BAKANLIĞIN İŞBİRLİĞİ DEVAM EDECEK
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından “Adalet Bakanlığı İle Tarım ve Orman Bakanlığı Arasında, Denetimli Serbestlik Kapsamındaki Yükümlülerin ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki Hükümlülerin Ağaçlandırma İşlerinde Çalıştırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü” geçen yıl eylül ayında imzalandı. Protokol kapsamında çalışmalara önümüzdeki yıl da devam edilecek. Ayrıca Adalet Bakanlığı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019’da başlatılan Geleceğe Nefes Kampanyası’na bu yıl da destek sağlayacak.
Adalet Bakanlığı ağaçlandırma faaliyetlerinin kamuoyuna tanıtımı amacıyla İstanbul Çağlayan, İstanbul Anadolu, İstanbul Bakırköy, Sakarya, Bursa, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Van, Erzurum, Trabzon ve Samsun adliyelerine kiosklar kurarak içeriğinde ağaçlandırma faaliyetlerine dair görseller ve anlık olarak ağaç dikim ve bakım faaliyetlerine dair istatistiki bilgiler paylaşıyor.
Adalet Bakanlığı, hükümlü ve yükümlüler eliyle 2020 yılında 1 milyon fidanın toprakla buluşturulmasını hedefliyor.
Köy çocukları okullarına kavuştu
İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden Beykoz’un mahalle statüsü verilen köylerinden Görele’de çocukların uzak bölgelere gitmemesi için bir hayırsever tarafından ilkokul yaptırıldı.
Yasa değişikliği nedeniyle 2014 yılından bu yana mahalle statüsünde bulunan Görele Köyü’nün muhtarı Halil İbrahim Kepoğlu’nun, öğrencileri taşımalı eğitimden kurtarmak için köye ilkokul yaptırma hayali, bir hayırseverin desteğiyle gerçek oldu.
Yaklaşık 8 yıl önce 2 bin 100 nüfuslu köyünde ilkokul yaptırmak için girişimlerde bulunmaya başlayan Kepoğlu, Beykoz’da oturan iş insanı Miktat Kütükde ile iletişime geçti. İnşaatı 2018 yılında başlayan ilkokulun, 2020-2021 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi için çalışmalar sürüyor.
8 YILDIR MÜCADELE
İlkokulun yapım hikayesini anlatan Kepoğlu, küçük çocukların eğitim amacıyla başka mahallelere gitmesinin önüne geçmek için 8 yıldır mücadele ettiğini anlattı.
Okul yaptırma teklifini köyde ikamet eden iş insanı Miktat Kütükde’nin kabul etmesi üzerine iki yıl önce okulun inşasına başlandığını belirten Kepoğlu, “Böylece Görele Köyü’ne güzel bir ilkokulla birlikte bir ana sınıfı kazandırdık.” dedi.
Kepoğlu, hayırsever Kütükde’nin memleketi Sivas’ta da bir okul yaptırdığını ve orada eğitime başlandığını anlattı.
Proje Koordinatörü Gökhan Gürcüoğlu, ilkokulun 2 bin 800 metrekare alana kurulduğunu ifade etti.
Suriyeli Fuad’a bisiklet verildi
Suriye’nin Atme kasabasındaki çadır kamplarında ailesiyle yaşayan Fuad Muhammed’in sosyal medyada yayınlanan görüntüleri üzerine İHH, Fuad’a bisiklet ve istediği montu hediye etti.
Suriye’de iç savaş ve saldırılar nedeniyle Fuad Muhammed, 4 yıl önce 9 kardeşi ve annesi ile birlikte Halep kentinin güneyindeki evlerini terk etmek zorunda kaldı. Babasını da Suriye’de trafik kazasında kaybeden Fuad, güvenli bölge olduğu için ailesiyle Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Atme kasabasında kurulan çadır kente geldi.
Suriyeli Fuad’ın sosyal medyada yayınlanan, “Ceketin nerede?” sorusu üzerine “Babam öldükten sonra kimse bana ceket almadı” dediği video kısa sürede çok sayıda kişi tarafından paylaşıldı. Herkes Fuad’ı merak edip yardım etmek isterken, Türkiye’den İHH da harekete geçti.
İHH’nın, Atme’deki çadır kampında aileye ulaştığı ve temin edilen ihtiyaç malzemelerinin teslim edildiği öğrenilirken, Fuad Muhammed’e istediği mont ve bisiklet hediye edildi.
Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu