AB Yapay Zeka Yasası'nın sonuçlarının henüz net olmadığını belirten Stutzman, bu konuda daha fazla düzenleme yapılması gerektiğini savundu.
Writers Guild of America West (WGA) İcra Direktörü Ellen Stutzman, 3 Ekim'de Brüksel'de katıldığı bir etkinlikte konuştu. Hollywood yazarlarının haklarını korumak amacıyla yürüttüğü grevde, büyük yapım şirketleriyle yapılan görüşmelere liderlik eden Stutzman, AB'nin Yapay Zeka Yasası hakkında "şeffaflığın artırılması, rıza alınması ve adil bir ücretlendirme için iyi bir başlangıç" olduğunu ifade etti. Ancak Avrupa ve diğer yerlerdeki AI düzenlemelerinin etkisinin zamanla ortaya çıkacağını belirtti.
Stutzman, hem ABD hem de AB'de yapay zekanın inovasyonu engellemeden kullanılması gerektiği argümanının sıkça dile getirildiğini belirterek, "Bu argüman, düzenleyicileri ve politikacıları hiçbir şey yapmamamız gerektiğine inandırabilir. Ancak bu yanlış olur. Hiç kimse şirketlerden herkesin işini ele geçirip bu modelleri yaratmasını istemedi." dedi.
Grevin Sebepleri ve Sonuçları
Covid pandemisinin ardından yapım şirketleri bütçe kesintileri uygularken, yazarlardan daha az maaşla daha fazla iş yapmaları talep edildi. Yazarlar, işlerinin yapay zeka tarafından tamamen devralınması korkusuyla greve gitti ve AI araçlarının yalnızca araştırma veya senaryo fikirlerini desteklemek amacıyla kullanılması gerektiğini talep etti.
Grevin sonunda varılan anlaşmada, yapay zeka tarafından üretilen materyallerin insan tarafından yazılan metinlerle aynı düzeyde değerlendirilmemesi ve yazarların bu araçları kullanmaya zorlanamayacağı kabul edildi.
Stutzman, Disney, Sony ve Netflix gibi geleneksel medya şirketlerinin büyük dil modelleri geliştirmediğini, bu yüzden bu şirketlerle üyelerinin çalışma koşulları hakkında müzakere edebildiklerini belirtti. Ancak OpenAI gibi yapay zeka sistemleri üreten firmalarla aynı diyaloğu kuramadıklarını ve bu sistemlerin telifli eserleri nasıl kullandığı konusunda hala düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ekledi.
AB Yapay Zeka Yasası ve Gelecekteki Düzenlemeler
AB Yapay Zeka Yasası, topluma yönelik risklerine göre AI modellerini düzenleyen bir yasa olarak Ağustos ayında yürürlüğe girdi. Yasanın ilk hükümlerinin altı ay sonra yürürlüğe girmesi beklenirken, Parlamento bu süreçte durmaksızın çalışmaya devam ediyor. İtalyan milletvekili Brando Benifei, AI ve çalışma hayatıyla ilgili daha spesifik kurallar getirilmesi çağrısında bulundu.
Yasanın orijinal içerikleri korumayı hedefleyen, AI ile üretilmiş içeriklerin işaretlenmesi zorunluluğu gibi maddeleri içerdiğini belirten Benifei, AB Parlamentosu'nun, üye ülkelerdeki ve Komisyon'daki gelişmeleri izlemek için bir Yapay Zeka Yasası izleme grubu kuracağını duyurdu.
Parlamento’nun İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Li Andersson, "AI ve çalışma hayatına bakmak, hızlı değişimler nedeniyle çok önemli" diyerek, hem AB hem de ulusal politika yapıcıların bu değişimlerin hızına ayak uydurması gerektiğini vurguladı.