İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği katliamlar ve Filistinlilerin ortaya koyduğu destansı direniş tüm dünyada dikkatleri Filistin halkının haklı davasına ve işgalcilerin zulmüne çekti.

İzzeddin el-Kassam Tugayları başta olmak üzere Filistinli direniş gruplarının 7 Ekim’de işgal güçlerine ağır bir darbe vurmasından sonra yaşananlar Filistin’de ve özellikle Batı Şeria’da Hamas’a desteği artırdı.

Filistin Politika ve Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin 22 Kasım - 2 Aralık tarihleri arasında Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre Filistinlilerin yüzde 72’si Filistin direnişinin 7 Ekim’de Gazze Şeridi sınırını geçerek düzenlediği saldırıları doğru buluyor.

İsrail’in katliamlarına gerekçe gösterilen eylemi yanlış bulanların oranı ise yüzde 22.

Filistinlilerin yüzde 72’si Hamas’tan ve yüzde 11’i Mahmud Abbas’tan memnun.

İlginç olan, Hamas’tan memnuniyetin bugüne kadar Fetih’in daha güçlü olduğu Batı Şeria’da yüzde 85 ve Hamas’ın kalesi kabul edilen Gazze Şeridi’nde yüzde 52 çıkması.

“Hamas savaş suçu sayılacak ya da uluslararası hukuka aykırı eylemlerde bulundu mu?” sorusuna Gazze Şeridi sakinlerinin yüzde 17’si ve Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerin yüzde 5’i “evet” cevabı veriyor.

Aynı soru İsrail için sorulunca “evet” diyenlerin oranı Gazze Şeridi’nde yüzde 97’ye ve Batı Şeria’da yüzde 94’e çıkıyor.

Savaş sonrası Gazze Şeridi’nin kim tarafından yönetileceği konusu gündemde.

Filistinlilere bununla ilgili sorular da yöneltilmiş.

Abbas yönetiminin ABD ve Ürdün, Mısır gibi Arap ülkeleriyle Gazze Şeridi’nin geleceği üzerine görüşmelerde bulunmasını onaylayanların oranı yüzde 33 iken reddedenlerin oranı yüzde 64.

“Savaştan sonra Gazze Şeridi’ni kimin yönetmesini tercih edersiniz?” sorusuna “Hamas” cevabı verenlerin oranı Batı Şeria’da yüzde 75 iken Gazze Şeridi’nde yüzde 38.

Gündemde olan bir diğer konu da Filistin’e garantör olarak askeri güç gönderilmesi.

Savaştan sonra Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin Filistin Yönetimi altında birleşmesi halinde Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkelerinden silahlı güçlerin bulunmasını onaylayanların oranı yüzde 28 iken söz konusu ülkelerin Filistin’e silahsız hizmet ekipleri göndermelerini destekleyenlerin oranı yüzde 45’e yükseliyor.

Filistin’de bugün seçim yapılsa ve başkanlık yarışı Abbas ve Heniyye arasında olsa yüzde 16 oy alan Abbas’a karşı seçmenlerin yüzde 78’inin oyunu alan Heniyye seçimi kazanıyor.

Ancak başkanlık yarışında Heniyye’nin karşısında Fetih’in cezaevindeki lideri Mervan el-Bergusi olursa oyların yüzde 45’ini Heniyye ve yüzde 51’ini el-Bergusi alıyor.

Batı Şeria sakinlerinin yüzde 92’si ve Gazze Şeridi sakinlerinin yüzde 81’i Abbas’ın istifasını istiyor.

Çok iyi tahlil edilmesi gereken bu oranlardan çıkan ilk ve en önemli sonuç, Mahmud Abbas başkanlığındaki yönetimin Filistin halkını temsil etmediği gerçeği olsa gerek.

Fetih Hareketi Merkez Kurulu Sekreteri Cibril er-Recub başkanlığında bir heyet geçenlerde Türkiye’ye geldi.

Bir yandan Gazze Şeridi’nde ateşkes ilan edilmesi ve katliamlara son verilmesi için yoğun çaba sarf ederken diğer yandan Hamas ve Fetih’i uzlaştırmaya çalışan Ankara, Filistin halkının görüşlerini de mutlaka dikkate alıyordur.