Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen hain işgal girişiminde aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki olaylara ilişkin 135’i tutuklu 143 sanık, ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Hikmet Pak ile Bülent Başar tarafından hazırlanan ve İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen bin 52 sayfalık iddianame kapsamında açılan davada sanıklar, Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısında yer alan binada yapılan büyük duruşma salonunda yargılanacak.

İddianamede, adı işgal girişiminin ardından “15 Temmuz Şehitler Köprüsü” olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü’nde işgal girişimine tepki gösteren ve sanıklara müdahale eden vatandaşların üzerine tabanca ve uzun namlulu silahlarla ateş edilmesi ve konuşlanan tanklardan birinden dört kez top atışı yapılması sonucunda ikisi polis memuru, aralarında reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da bulunduğu 32 sivil vatandaş olmak üzere şehit olan 34 kişi “maktul”, 424 kişi ise “müşteki” olarak yer alıyor.

Şehitlerin otopsi sonuçlarına da yer verilen iddianamede, Erol Olçok’ta, uzak atış bir ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasının tespit edildiği, bunun da öldürücü nitelikte olduğu, Abdullah Tayyip Olçok’ta ise iki ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarası görüldüğü anlatılarak, bunların da tek başına ölüm meydana getirir nitelikte olduğu kaydedildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yuvalanan FETÖ mensubu sanıkların, işgal kalkışması esnasında İstanbul’daki stratejik öneme sahip kurum ve kuruluşları hedef aldıkları anlatılan iddianamede, yapılan toplantılarda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü ele geçirerek İstanbul trafiğinin kontrol altında tutulması görevinin Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı’na verildiği, 2. Zırhlı Komutanlığı’nın da bu birliğe takviye olması yönünde karar alındığı belirtildi.

İddianamede, köprüyü kontrol altına almak için Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı’ndan saat 21.23’te hareket eden sanıklardan oluşan askeri birliğin, 21.52’de ulaştıkları köprüde trafiği kapattığı, vatandaşların üzerine silah ve topla ateş ettiği, 8 saat 23 dakika sonra 06.15’te de teslim olduğu ifade edildi.

Olay günü saat 21.00 sıralarında alarm verilmesi üzerine Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı’nda bulunan tüm rütbeli personel ile askeri öğrenci, er ve eratın kamuflajlı şekilde okul içtima alanında toplandıkları, Okul Komutanı Kurmay Albay Mürsel Çıkrıkçı’nın personele hitaben bir konuşma yaparak “Ordu yönetime el koymuştur, herkes emirleri riayet edecektir, etmeyen rütbeli, asker fark etmez ellerinden silahları alınıp gereği yapılsın.” şeklinde sözler söylediği belirtildi.

Editör: TE Bilisim