Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbi Mansur Hadi, Perşembe günü iki önemli karara imza atarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne yakın iki ismi görevden aldı.

Biri Aden Güvenlik Kuşağı Güçleri Komutanı ve Devlet Bakanı Hani Bin Bureyk, diğeri Aden Valisi Ayderus El Zubeydi.

Abu Dhabi’nin Yemen’deki en önemli adamları olarak bilinen ikiliden Bin Bureyk, geçen yıl BAE’nin desteğiyle Aden’de kendisine muhalif alimleri ve davetçileri gözaltına almış, Kuzey Yemenlileri kentten göçe zorlamıştı.

Bin Bureyk hem görevden alındı hem de hakkında soruşturma açıldı.

El Zubeydi ise Yemen Dışişleri Bakanlığı’nda büyükelçi olarak görevlendirildi ve Aden Valisi olarak yerine Hadi’ye yakın isimlerden Abdulaziz El Muflihi atandı.

Yemen Cumhurbaşkanı tam bir yıl önce yine sürpriz bir kararla BAE’nin bir başka önemli adamını, Başbakan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Halid Bahhah’ı görevden almış, Ahmed Abid Bin Dağr’ı başbakan ve General Ali Muhsin El Ahmer’i de cumhurbaşkanı yardımcısı atamıştı.

Bahhah’ın görevden alınmasını o günlerde bu köşede “Yemen’de BAE’ye darbe” başlığıyla yazmıştım.

Hadi, bir yıl sonra Yemen’de BAE’ye yine ağır bir darbe vurdu.

Dolayısıyla Yemen Cumhurbaşkanı’nın son kararları Abu Dhabi’yi fena halde kızdırdı.

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gırgaş, Cuma günü yaptığı ilk açıklamada, “Gördüğüm şeye yorumum şu: Gerçek sorun kişi, aile ve parti çıkarlarının hayati öneme sahip bir savaşta zor durumda olan vatanın çıkarlarından üstün tutulmasıdır” dedi.

Gırgaş, Hadi’nin kararlarıyla ilgili açıklamalarını Cumartesi günü de sürdürerek, Yemen Cumhurbaşkanı’nı isim vermeden, “Siyasi faaliyetin kurallarından biri de müttefiklerinle aranda güven inşa etmek ve onları sırtlarından bıçaklamamaktır. Kararların gücün boyutunda olmalıdır. Kamunun çıkarını özel çıkarına tercih etmendir” ifadeleriyle eleştirdi.

BAE gayri resmi sözcüsü ve Dubai Polisi Başkan Yardımcısı Dhahi Khalfan da Hadi’yi hainlikle suçladı.

Khalfan, Yemen’de çözümün ilk adımının Hadi’nin zamanla eskiyen yönetiminden kurtulmak olduğunu ifade ederek, Yemen Cumhurbaşkanı’na savaş açtı ve Hadi’nin değiştirilmesinin Körfez ülkelerinin, Arapların ve dünyanın isteği olduğunu iddia etti.

Bin Bureyk ve El Zubeydi, BAE’nin fiili yöneticisi Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed’in has adamlarından.

Özellikle Bin Bureyk, Aden Güvenlik Güçleri Komutanlığına bizzat Muhammed Bin Zayed tarafından getirildi.

Söz konusu komutanlığa bağlı 15 bin asker maaşlarını Abu Dhabi’den alıyor ve o askerlerin arasında Selefilerin İhvan’a düşmanlığıyla bilinen “El Camiyye” grubu üyesi çok sayıda Yemenli var.

BAE, Yemen’de Ali Abdullah Salih’i veya oğlunu yeniden iktidara getirme planı suya düşünce Güney Yemen’de nüfuzunu artırıp ileride Güney Yemen’i Kuzey Yemen’den ayırma planını devreye sokmuştu.

Hadi ile uzun süredir anlaşmazlık yaşıyordu.

Hatta bir keresinde Aden Havaalanı’nı kontrol eden BAE askerleri Yemen Cumhurbaşkanı’nın uçağının Aden’e inmesine izin vermemiş ve Hadi, Sokotra adasına inerek oradan Aden’e dönmek zorunda kalmıştı.

Yemen’e askeri müdahalede bulunan Körfez koalisyonunun en büyük ülkesi Suudi Arabistan, Hadi’yi destekliyor.

Dolayısıyla Hadi’nin son görevden alma ve atama kararlarını Riyad’ın onayı olmadan alması mümkün değil.

BAE’yi kızdıran kararların açıklanmasının hemen ardından Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz’in Cumartesi akşamı Cidde’deki sarayında Hadi’yi kabul ederek desteğini açıklaması buna işaret ediyor.

Riyad ve Abu Dhabi arasında Yemen konusunda yaşanan anlaşmazlık kamuoyundan gizlenebilecek boyutta olmaktan çoktan çıktı.