Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan komutasındaki Türk ordusu, 1101 yılında Amasya, Konya ve Ereğli üçgeninde Haçlılara karşı üç zafer kazanmıştı; bu kazançlar gelecek nesillere aktarılacak.

Türkiye Kültür Yolu Festivali Ankara'da başlıyor Türkiye Kültür Yolu Festivali Ankara'da başlıyor

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Ereğli'deki projenin bilimsel liderliğini üstlenmekte ve İstanbul Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi kurumlarla işbirliği yaptıklarını belirtti.. Hacıgökmen, Ereğli'deki tepenin 1. Kılıçarslan'ın okçuları tarafından gözlemlenen savaş alanı olduğunu ve bu tepeye bu ismin verildiğini vurguladı.. Yüzey araştırmalarıyla bölgedeki nehir ve bataklıkların bulunduğu alan ile tepenin belirlendiğini ekledi. Çalışmanın bu aşamaya ulaşması iki yıl sürmüştür ve projenin Türkiye tarihi açısından büyük önemi vardır.

Haçlı Seferleri Savaşı'nın Kalıntıları Gün Yüzüne Çıkarılacak3

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Usta, Malazgirt Savaşı'ndan sonra kazanılan bu zaferin Anadolu'daki Türk varlığını pekiştirdiğini ifade etti. Bu başarının sadece Türkiye değil, Orta Doğu'nun Türk-İslam kimliği açısından da kritik olduğunu vurgulayan Usta, Sultan Kılıçarslan'ın elde ettiği zaferlerle Haçlı Seferleri'nin seyrini değiştirdiğini belirtti.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Osteoarkeoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Onar, projenin kapsamının geniş olduğunu, savaş alanındaki buluntuların inceleneceğini ve gerekirse DNA analizlerine kadar uzanacak bir süreç izleneceğini açıkladı. Onar, 100 bin kişilik bir ordudan ve Kılıçarslan’ın 15 bin kişilik ordusundan bahsedildiğini belirterek, kazılarda elde edilen bilgilerin Selçuklu ve Haçlılarla ilgili veriler sağlayacağını ve dönemin sosyal yaşamı, beslenme alışkanlıkları gibi konuları inceleyeceklerini ifade etti. Projeden elde edilecek verilerin, dünya genelinde önemli bir yere sahip olacağını vurguladı.

Kaynak: AA